INNOVATUM SCIENCE CENTER
STADEN TROLLHÄTTAN

TROLLHÄTTE KANAL

Polhems ofullbordade sluss

Under bron ligger Polhems sluss, den mittersta i 1700-talets stora vetenskapsgeni Polhems slussled. Idén var att spränga tre slussar i berget förbi Göta älvs vattenfall i Trollhättan.

Slussen är djup, 15,4 meter. Och det var själva idén – att ta sig förbi de våldsamma forsarna i tre stora kliv!

Det gick inte som Christopher Polhem tänkt sig.

Portarna skulle ha behövt vara 16 meter höga och trycket från vattnet när de var stängda hade varit oerhört. Eftersom slussen var smal hade bara små låga båtar kunnat passera, fartygen hade tvingats fälla sina master. Det hade inte fungerat i längden.

Slussen blev aldrig färdig och ingen båt slussade någonsin här.

Är du nyfiken på hur Polhem tänkte med sin ofullbordade slussled?

Du hittar den övre slussen av Polhems tre steg, Greve Ekeblads sluss, lite uppströms vid Strömkarlsbron. I den slussade en båt!

Den nedre av de tre slussarna, Elvius sluss, hittar du nedströms (vid Kärlekens stig). Den har sin egen sorgliga historia.

På andra sidan gatan ligger Sveriges, kanske världens största autografblock – Kungsgrottan.

Där har näst intill varenda kunglighet som någonsin besökt fall- och slussområdet eller Trollhättan skrivit sitt namn i en jättegryta. Den formades när inlandsisen smälte och smältvattnet fångade en sten i en grop och fick stenen att börja snurra runt, runt och urholkade berget.

För länge sedan trodde man att det var jättar eller troll som använde sådana hålor i berget för att koka mat, därför kallas de jättegrytor.

POLHEMS SLUSS
  • Längd: 21,6 meter
  • Bredd: 5,35 meter
  • Djup: 15,4 meter

Christopher Polhem