Prisma Västra Götaland
Unga berättar i ord och bild längs

Kinnekullebanan

Ungdomars nyfikenhet kring Kinnekullebanan med dess natur- och kulturarv väcks!
Detta sker i möten mellan olika generationer och i analoga såväl som digitala berättelser. Ungdomar och barn berättar om dåtid, nutid och framtid.

Snart ska besökare som reser med Kinnekulletåget i ord och bild få kunskap om den rikedom som erbjuds i såväl natur som kulturmiljöerna längs järnvägen. Möt kulturarvet och berättelserna på prismavg.se

Nu har äntligen projektet ”Unga berättar historier i ord och bild längs Kinnekullebanan” kommit igång! I våras började vi med att bjuda in Hällekis på besök. Läs om deras möte med historien på Kinnekulle.

På Prisma finns ett tema om Kinnekullebanan. Där läggs alla berättelser om ämnet upp så klicka dig in här och läs! Det fina är att alla kan bidra. Har du något du vill berätta?

En grupp elever från Vadsbogymnasiet besöker Qvarnstensgruvan, en helt ny upplevelse för de flesta av dem. Läs om deras besök här!

Om projektet

Vad vi gör

Unga får genom projektet möjlighet att i skolan träffa platser och människor som de kan samtala om dåtid, nutid och framtid med. Att i skolans olika ämnen som historia, samhällskunskap, teknik, svenska, entreprenörskap och estetiska ämnen kunna berätta om då, nu, sen i koppling till Kinnekullebanans dragning på kartan. Berättandet kan ske genom bilder, foton, texter och filmer, eller kanske något helt annat? Men det ska synas på den digitala plattformen Prismavg.se

Lärare och elever bestämmer själva hur arbetet ska se ut och vad som passar för dem, projektet hjälper till med kontakter och möten med organisationer, föreningar och vad som ev behövs för att berättelsen ska komma fram.

Berättelser kan handla om allt från himmel till jord. Kärlekshistorier, entreprenörer, konst, företag, utveckling, skolbuss, livet, hästar, innovation eller kanske en dikt från en lokalinvånare som blir tonsatt av en elev?

Vi som är med är

Olingymnasiet i Skara, De Lagardie Gymnasiet i Lidköping, Vadsbogymnasiet i Mariestad och Hällekis grundskola i Götene. Fler skolor och klasser är på väg in till termin två VT 2022.

Vi är också en uppsjö av ideella föreningar samt offentliga organisationer. Västergötlands hembygdsförbund med lokala föreningar, Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri, Qvarnstensgruvan, Skara Lundsbrunns Järnväg, Fängelsemuseet i Mariestad, Vadsbomuseum, Vänermuseet, Innovatum Science Center och många fler… en hel drös med privatpersoner är också med.

Vi har fått bidrag av Västragötalandsregionen för att kunna driva projektet, träffas, gemensam utveckling och möjligheten att berätta på prisma. Tack för det Västragötalandsregionen!

Är du nyfiken på att veta mer om projektet? Eller har du kanske en berättelse om Kinnekullebanan som du vill dela med dig om? Kontakta oss!
Linn Björk
Linn Björk
Kulturarvsutvecklare, Projektadministratör
0520-28 93 10
070-717 26 29
Henrik Olsson
Henrik Olsson
Historiker, Verksamhetsansvarig Kulturarv
0520-28 94 14