Prisma Västra Götaland

Kinnekullebanan

Ungdomars nyfikenhet kring Kinnekullebanan med dess natur- och kulturarv väcks!
Detta sker i möten mellan olika generationer och i analoga såväl som digitala berättelser. Ungdomar och barn berättar om dåtid, nutid och framtid.

Snart ska besökare som reser med Kinnekulletåget i ord och bild få kunskap om den rikedom som erbjuds i såväl natur som kulturmiljöerna längs järnvägen. Möt kulturarvet och berättelserna på prismavg.se

Vi som är med är

Olingymnasiet i Skara, De Lagardie Gymnasiet i Lidköping, Vadsbogymnasiet i Mariestad och Hällekis grundskola i Götene. Fler skolor och klasser är på väg in till termin två VT 2022.

Vi är också en uppsjö av ideella föreningar samt offentliga organisationer. Västergötlands hembygdsförbund med lokala föreningar, Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri, Qvarnstensgruvan, Skara Lundsbrunns Järnväg, Fängelsemuseet i Mariestad, Vadsbomuseum, Vänermuseet, Innovatum och många fler… en hel drös med privatpersoner är också med.

Vi har fått bidrag av Västragötalandsregionen för att kunna driva projektet, träffas, gemensam utveckling och möjligheten att berätta på prisma. Tack för det Västragötalandsregionen!

Vad vi gör

Unga får genom projektet möjlighet att i skolan träffa platser och människor som de kan samtala om dåtid, nutid och framtid med. Att i skolans olika ämnen som historia, samhällskunskap, teknik, svenska, entreprenörskap och estetiska ämnen kunna berätta om då, nu, sen i koppling till Kinnekullebanans dragning på kartan. Berättandet kan ske genom bilder, foton, texter och filmer, eller kanske något helt annat? Men det ska synas på den digitala plattformen Prismavg.se

Lärare och elever bestämmer själva hur arbetet ska se ut och vad som passar för dem, projektet hjälper till med kontakter och möten med organisationer, föreningar och vad som ev behövs för att berättelsen ska komma fram.

Berättelser kan handla om allt från himmel till jord. Kärlekshistorier, entreprenörer, konst, företag, utveckling, skolbuss, livet, hästar, innovation eller kanske en dikt från en lokalinvånare som blir tonsatt av en elev?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi ultrices dui risus, eu pharetra justo venenatis at. Nulla lacinia et nunc non elementum. Mauris odio tellus, viverra rhoncus tellus ut, tempor finibus velit.
Märta Gustafsson
Märta Gustafsson
Kulturarvsutvecklare
0520-28 94 31