INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER: Stängt 12-20 juni
Logotyp "Innovatum Science Center"
i-gruvan-scaled-e163

Ungdomar från Vadsbogymnasiet i Mariestad besöker Qvarnstensgruvan

I projektet "Unga berättar i ord och bild längs Kinnekullebanan" väcks ungdomars nyfikenhet kring sitt närområde. Vid detta tillfälle fick en grupp elever från nio olika klasser besöka Qvarnstensgruvan utanför Mariestad, en ny upplevelse för de flesta.
”Jag har aldrig varit här förut”

Den 28 oktober 2021 samlades ett gäng ungdomar från Vadsbogymnasiet i Mariestad för ett besök på Qvarnstensgruvan.

Stigen från parkeringen ner till gruvan var som uppslukad av naturen, det var nästan klurigt att inte gå vilse på vägen. Nu på hösten orangefärgade löv, och på våren är det supervitt av vitsippor. Naturens kraft, som också bär på dåtidens levebröd, sandsten till kvarnstenar.

Några av ungdomarna vill skriva om miljön, andra vill göra fotoserier med fina bilder och någon vill djupdyka i geologin på plats.  Några tar avstamp i dåtid, några i nutid och några om framtid. Projektet ”Unga berättar historier i ord och bild längs Kinnekullebanan” är öppet för det mesta och vill att skolan ska testa olika sätt att lägga upp det på. Dagens grupp är en samling med elever från nio olika klasser, otroligt nog har de har hittat en stund på morgonen då logistiken gjorde det möjligt att åka ut till gruvan med läraren Caroline. För de flesta var det en helt ny erfarenhet att besöka en gruva och då är det en extra stark känsla att sätta på hjälmen och gå in i mörkret. Gruvan är dock fint upplyst och gör det enkelt att uppleva dess magiska innandöme.

Det blev många selfies och förundrande blickar när de kollar in gruvan och guiden Pia som i förkläde och enorma träskor berättar om det hårda slitet i gruvan. ”Barn och kvinnor kom först på morgonen för att ta ut skrotsten och vatten. Sen kom männen för att hugga ut kvarnstenarna. De flesta männen dog dock av stenlunga redan vid 30 år ålder” berättar guiden Pia. De var hårda tider.

Nu blir det spännande att se vad detta besök ger för inspel till ungdomarnas skapande framöver. I bästa fall kommer det upp produkter på prismavg.se för dig att ta del av. Följ oss gärna.

Goda nyheter