INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16
Utställningar

Hållbarhet

I vår utställning som handlar om hållbarhet får du chansen att utforska de olika energikällorna sol-, vind-, vatten- och vågkraft. Dessa kallas för förnybara energikällor och är en viktig del i hållbar utveckling.

Genom förnybara energikällor kan vi människor få energi utan att ta av jordens resurser, vilket är precis vad hållbar utveckling handlar om.

I utställningen finns också andra stationer där du får lära dig om vilka avtryck vi människor lämnar med allt vi gör. Hur kan vi fortsätta leva på jorden utan att förstöra den?

Vågkraft

Visste du att det är de små, jämna vågorna som genererar mest elektricitet?

Vår vågkraftstation i akvariet visar hur det fungerar:
Genom de flytande bojernas rörelse på havsytan rör sig även generatorns rörliga del som sitter fast med en lina. Elen förs via ledningar på botten in till kraftnätet på land.

Laserträdet - en skjutglad miljöquiz

Handlar det ekologiska fotavtrycket om människans storlek på skor?

I vårt laserträd, som vi har återvunnit delar från en av våra gamla stationer som kallades Bollfabriken, svarar du på miljöfrågor i en skjutglad quiz. Med hjälp av laserpistolerna svarar du “ja” genom att sikta på grön och “nej” genom att sikta på röd.

Vilken hade du siktat på för att svara på frågan ovan: grön eller röd?

Klimataffären

Vad blir det för mat?

Korv, ost, bröd, apelsiner, mjölk och mycket mer hittar du i vår klimataffär. I kassan visas priset på varan både i kronor och i mängd koldioxid som den släpper ut. Hur klimatsmart var din handling, och hur skulle du kunna göra den smartare? Leka affär på Innovatumvis.

Sopsortering med hjälp av Beetbot

Att sopsortering sparar på resurserna och skyddar både människorna och miljön är ett faktum. Visste du att det tar 1 miljon år för naturen att bryta ner glas eller 450 år för plast?
I vår Beebot-station lär du dig hur du sorterar rätt sopor i rätt återvinningskärl – för miljöns skull.

UN-goals guiz

Med vår UN-Goals quizvägg lär du dig mer om de 17 Globala Målen (UN-Goals) för hållbar utveckling. Utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet. Mål nummer fyra handlar t e x om god utbildning för alla. Hur målmedveten är du?

Vattenkraft

Hur visualiserar man vattenkraft utan att använda sig av vatten? I vår station om vattenkraft kan du utforska just det: med hjälp av mekanik och tennisbollar tar du reda på hur ett vattenhjul fungerar och hur detta kan generera energi.

Vindkraft

En av de oändliga resurserna inom förnyelsebara energikällor är vinden. Tar man tillvara luftens rörelseenergi kan man göra om den till elektrisk energi.

I vårt eget lilla vindkraftverk vevar du igång blåsten i dammsugarslangen för att sedan siktar på så många vindsnurror som möjligt.

Ladda din mobil med solenergi

Hos oss kan du ladda din mobil med el från vår egen solcellsanläggning.

Sedan anläggningen sattes upp i december 2019 har vi producerat ca 38 MWh vilket är mer än årsförbrukningen för en villa/radhus med direktverkande el (som är ca 25 MWh per år). Elproduktionen motsvarar ett sparat CO2-utsläpp på 15 ton!

Via den här länken kan du följa vår elproduktion.

Life Science

Naturvetenskap, biologi, kemi och fysik – men inte som du är van vid.

Rymd

Följ med på en resa ut i rymden, till oändligheten och det okända.

Upptäck mer!

Det finns mycket mer att upptäcka och utforska i övriga delar av utställningen.

Ta en rundtur inne på

Innovatum Science Center

med hjälp av Google Street View!