INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER: All dagar kl. 10-17
Logotyp "Innovatum Science Center"
Utställningar

Life Science

Naturvetenskap, biologi, kemi och fysik – men inte som du är van vid.
I vår utställning om LIFE SCIENCE kan du på olika sätt utforska kroppen. Hur mycket vet du till exempel om vad händer på insidan av kroppen? Hur känns det i kroppen när du rör dig? Hur fungerar matsmältningsapparaten? Och hur många ämnen finns i det periodiska systemet? Det sägs att det är genom oss själva som vi förstår andra. Så kliv in i LIFE SCIENCE utställningen och följ med på resan.

Aktivitetsytan

Här står rörelse i centrum

Balansgång, reaktionsvägg, armgång och interaktiv klättervägg. Vår aktivitetsyta är en del i temautställningen Life Science med huvudfokus på vår kropp.

Matsmältningsgudinnan

Säg hej till vår Matsmältningsgudinna som visar matens resan genom kroppen.

Visste du att en vuxens kropp producerar upp till 4 liter gaser per dag, varav hälften släpps ut som fisar och andra hälften andas vi ut?!

Källa: Forskning & Framsteg www.fof.se

Labbet

Program för skolgrupper, barnkalas eller Fredagskul.

Vårt Labb är flexibelt utrustat och bjuder in till aktiviteter i en annorlunda miljö. Välkommen in att labba, lära och ha roligt!

Face Tracking

Menscykel

Att cykla är roligt och på vår menscykel kan du samtidigt lära dig något viktigt också – nämligen om mens. Medan du trampar i pedalerna och menscykeln snurrar kan du läsa mer om vad en menscykel är och varför den ens finns.

Längdmätaren

Världens längsta man var Robert Wadlow (1918-1940) från USA. Han var 2,72 m lång. I den här stationen kan du jämföra dig med honom. Placera dina fötter på skoavtrycket, stå helt rakt och tryck med vänsterhanden på knappen. Vi mäter din längd med hjälp av laserteknik – men det är helt ofarligt, bara väldigt precist.

Mindball

Har du testat Mindball? Spelet där det gäller att slappna av för att kunna rulla bollen till motståndarens sida?

Mindball är ett fysikbaserat tävlingsspel som är lätt att lära sig men svårt att behärska. Kan du slappna av tillräckligt mycket för att passera mållinjen först?

Titthålskirurgi

Vad betyder egentligen titthålskirurgi? Med titthålstekniken eller Laparoskopi som det också heter kan du bli undersökt eller opererad via små hål i tex. din mage. Läkaren ser då allt på en bildskärm via en pytteliten kamera på instrumentet. Visst är det fantastiskt vad tekniken möjliggör men låter kanske lite läskigt, eller? Lite, men på så sätt minskas riskerna och såren läker fortare.

I vår station om titthålskirurgi får du testa hur det är att vara kirurg och öva att sätta kulan i hålet med hjälp av pinnarna. Har du färdigheten och tålamodet som krävs?

Kolla kroppen

Här kan du inte bara titta in i människans kropp utan även i olika djur. Tänk att du har 4000 mil blodkärl i din kropp! Kolla in de och alla andra fascinerande funktioner.

Hållbarhet

Välkommen till en inspirerande och tankeväckande temautställning om det viktiga ämnet hållbarhet.

Rymd

Följ med på en resa ut i rymden, till oändligheten och det okända.

Upptäck mer!

Det finns mycket mer att upptäcka och utforska i övriga delar av utställningen.

Ta en rundtur inne på

Innovatum Science Center

med hjälp av Google Street View!