INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER: Stängt 12-20 juni
Logotyp "Innovatum Science Center"
Utställningar

Upptäck mer!

Det finns mycket mer att upptäcka och utforska i övriga delar av utställningen.

Blåbygge och Stor-LEGO

Vi på Innovatum Science Center älskar att bygga och konstruera – både med våra blåa klossar och LEGO. Ju större desto bättre! Du kan bygga högt och lågt, vad du vill – fem gånger så stort. Visste du att i genomsnitt äger alla personer på jorden 86 LEGO-bitar vardera?!

Såpbubblor

Alla älskar väl såpbubblor – stora som små. Prova våra olika verktyg när du blåser såpbubblorna – får de olika former?

Vi tipsar även om vårt specialrecept för att göra egna såpbubblor hemma. Receptet hittar du här!

Departementet för små ingenjörer

Avdelningen för små ingenjörer är just det – en utställning skapat i samarbete med Västarvet för våra allra minsta besökare: barn mellan 0 och 2 år. I en lite lugnare miljö kan det utforskas olika former, färger och material anpassade efter de minsta barnens unika sätt att ta sig an sin omvärld.

Fikaplatser

För dig som vill slå dig ner en stund och ladda batterierna med medhavd matsäck finns det en mängd fikabord både i temautställningen om Hållbarhet och om Rymden.

Intill borden finns även mikrovågsugnar om du vill värma din medhavda mat. Nyckel till dessa lånar du i receptionen. På plats finns självklart även barnstolar.

Mer om de olika fika möjligheterna hittar du här!

Fake News Machine

Säkert har du hört talas om Fake News – nyheter och information som är felaktiga eller vilseledande. Testa vår egen Fake News Machine och se om du kan generera falska nyheter. Eller är de faktiskt sanna?

Ljusväggen Everbright

I en värld full av pekskärmar, virtual reality och rörelsesensorer tror man inte att en vägg av färgskalor kan kännas så innovativ – men det gör den – och är dessutom superrolig!

Vi har Sveriges första och än så länge enda Everbright Wall med obegränsade interaktiva färgmöjligheter. Skapa dina egna bilder och mönster genom att vrida på knapparna. Enkelt men väldigt effektfullt!

Hästen

Sidbyte

Evighetsspegeln

Bygg en bro

Interagera i Caleido

I Caleido kan du spela interaktiva spel på en superstor skärm. Genom att kombinera olikfärgade kuddar kan du exempelvis få fram olika figurer. Kan du bygga ihop en drake som sprutar eld? Du kan också testa om du kommer igenom vår framtidsdörr. Enkel programmering för alla!

Innovatum-kiosken

När du har vägarna förbi kan du hälsa på oss i Innovatum-kiosken under sommarsäsongen. Kom till grässlänten vid loket, ta med picknickfilten, gå en tipspromenad och få ett smaskigt pris – eller bara häng vid kiosken och njut av en läskande slush. För kioskens öppettider se vårt sommarlovsprogram.

Loket inomhus

Det stora loket i vår utställning går inte att missa – det är NOHAB:s första beställda ånglok från försommaren 1865 som skulle gå på den nya järnvägslinjen Uddevalla-Vänersborg-Herrljunga Järnväg. Loket levererades på julafton samma år och trafikerade sedan denna sträcka under närmare 40 år. Efter det köpte NOHAB tillbaka loket och det hamnade sedan på Järnvägsmuseet i Gävle.

Sedan 1998 står det nu på Innovatum Science center, samma plats där det en gång tillverkades.

Kulbanan

Vår populära träkulbana bjuder in till lek och konstruktion för alla åldrar. Det finns oändliga möjligheter att bygga på – kom och testa du också!

Loket utomhus

På väg till oss har du säkert sett loket som pryder uppfarten till Innovatum Science Center och Saab Car Museum.

Detta sexkopplade överhettningslok tillverkades för SJ. Mellan 1909 och 1919 producerades 96 stycken och dessa användes för såväl snälltåg som godståg. Loket du ser utanför oss är tillverkat 1917 på NOHAB och har tillverkningsnummer 1115. Det är 19,49 meter långt och väger 116, 8 ton. Idag ägs loket av Innovatum Science Center som får hjälp med skötseln av NOHAB:s Ångloksklubb.

Svarta hålet

Släpp ner en kula eller ett mynt på högkant nerför brunnens vägg. Rullar den rakt ner i hålet eller har den svårt att bestämma sig? Och vem kommer ut igen kulan eller myntet? Vi förklarar ett svart hål på ett lekfullt sätt.

Hållbarhet

Välkommen till en inspirerande och tankeväckande temautställning om det viktiga ämnet hållbarhet.

Life Science

Naturvetenskap, biologi, kemi och fysik – men inte som du är van vid.

Rymd

Följ med på en resa ut i rymden, till oändligheten och det okända.

Ta en rundtur inne på

Innovatum Science Center

med hjälp av Google Street View!