INNOVATUM SCIENCE CENTER

Dokumentation

Sedan starten har Innovatum Science Centers kulturarvsverksamhet bedrivit arbete med att dokumentera och tillgängliggöra Trollhättans och Västra Götalands rika industrihistoria för omvärlden. Här kan du läsa mer om vilka insatser vi gör inom detta fält.

Vi fokuserar på dokumentationsinsatser rörande Trollhättans industrier utifrån de tidigare anställdas perspektiv.

Syftet med detta är att dokumentera människornas berättelser om och kring deras yrkesliv i Trollhättan för framtiden, och att tillgängliggöra detta för allmänheten.
Utöver intervjuer, som berörs här nedan separat, satsar vi på ett insamlande i form av egentagna foton och texter – specifikt från tidigare anställda på Saab i och med vårt nära samarbete med Saab Car Museum.

Materialet vi får bevarar vi och tillgängliggör med fotografens uttryckliga godkännande. Bilderna hamnar till exempel på bilmuseets Instagramkonto, i webbartiklar här på Innovatum Science Centers webbsida, i fördjupad form med texter på samarbetsplattformen Prisma Västra Götalands webbsida, och i visningar vi håller för industrihistoriskt intresserade, för att nämna några användningsområden!

Tidigare Saabanställde Gösta Jakfors som arbetat världen över på Saabs serviceavdelning. Han har donerat sammanställningar från hans resor, egna foton, filmer och texter från sitt arbetsliv – inom ramarna för våra dokumentationsinsatser.

Våra veteransamlingsgrupper kring Trollhättans industrihistoria

Till vår hjälp i dokumentationsinsatserna har vi två större volontärgrupper bestående av tidigare anställda från Saab och från Flygmotorindustrin i Trollhättan.

De samlas återkommande här på Innovatum Science Center för att hjälpa oss med arbetet med de historiska samlingar som finns här och på Saab Car Museum.

Registerarbete, fotoarbete och mycket annat inom samlingsinsatser och samlingsvård står då på programmet. Men också det viktigaste: att hjälpa oss att utifrån deras egen yrkeserfarenhet förse materialet i samlingarna med ytterligare metadata. Detta för att kunna göra Trollhättans industrihistoria i föremål, foton och annat än mer uppfattningsbart över tid. På så vis ökar vi tillgängligheten och förståelsen – både nu och för framtiden.

På bilden här intill syns Clarence Johansson (till vänster) och Roland Lindberg från vår Flygmotorveteranarkivgrupp, som hjälper oss kring den samling av historiska foton vi har glädjen att förvalta för GKN Aerospace Sweden AB. Ibland finner de också sig själva, bokstavligt, bland materialet. Som här under ett av gruppens möten vintern 2024.

Här syns de hålla en utskriven fotokopia av ett foto ur samlingen, som visar Clarence, näst längst till höger på äldre fotot från 1970-talet. Och mer förstahandskällor än så här, är svårt att uppnå när det gäller metadata och tilläggsinformation kring historiska foton.

Nyheter: Dokumentation

Kulturarv
18.04.24