INNOVATUM SCIENCE CENTER
STADEN TROLLHÄTTAN

TROLLHÄTTE KANAL

En enda slussning i Ekeblads sluss

Framför dig ligger Greve Ekeblads sluss. Ur vattnet sticker den gamla slussportens öppningsanordning upp.

Ekeblads sluss 1790, Akvatint av Johan Fredrik Martin.

Slussen användes en enda gång, men då med besked! Av självaste kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa Ulrika som kom hit från huvudstaden för att slussa, 1754.

Att kungaparet kom hela långa vägen var inte så konstigt! Herrarna som konstruerade och ledde bygget var alla adliga, viktiga militärer eller höga ämbetsmän i Sverige.

Upphandling? Idén att hitta den billigaste och bästa entreprenören fanns nog inte då.

Planen var att landets stora tekniska geni, vetenskapsmannen Christopher Polhem, skulle konstruera slussar förbi vattenfallen i Trollhättan. Då hade man i flera hundra år drömt om att kunna åka båt tvärs över Sverige, från Stockholm till havet i Göteborg.

Men det gick om intet. Kungens slussning här blev den enda som genomfördes i Polhems slussled där hans plan var att spränga tre djupa slussar genom berget vid Göta älv.

Ekeblads sluss var den enda som blev klar. Den är djup, smal och konstruerad som en tunnel där små låga båtar kunde passera. Sådana mått hade inte fungerat i längden. Det vet vi i efterhand.

Greve Claes Julius Ekeblad ledde bygget med den enda slussen som fullbordades i Polhems ofullbordade slusstrappa. Hans namn blev därmed för evigt känt just här.

Men för övrigt är han ingen kändis. Greve Claes Julius Ekeblad var från Lidköpingstrakten, från Stola Herrgård och en mycket högt uppsatt ämbetsman i Stockholm.

Det är ungefär som att statsministern eller någon annan ur regeringen skulle leda det kommande stora slussbygget i Trollhättan. Kan du tänka dig någon känd politiker som slussbyggare idag?

Ekeblads sluss direkt till höger om Stridsberg & Biörcks fabriker.
EKEBLADS SLUSS
  • Längd: 21,6 meter
  • Bredd: 5,35 meter
  • Djup: 8,3 meter
STADEN TROLLHÄTTAN
Trollhätte Kanal

Ta reda på mer: