INNOVATUM SCIENCE CENTER
STADEN TROLLHÄTTAN

TROLLHÄTTE KANAL

I sitt anletes svett

Att jobba så att svetten lackar kallas att göra det ”i sitt anletes svett”, ett gammalt uttryck från bibeln. I fall- och slussområdet har rätt mycket svett flutit genom åren.

Tusenmannastyrkorna som med spett och hackor grävde kanalen och byggde slussarna gjorde det säkert ”i sitt anletes svett”. Och troligen i tunga, varma vadmalskläder. I våra dagar är hela fall- och slussområdet en uppskattad, vacker och dessutom härligt kuperad träningslokal för motionärer och elit i alla åldrar. Den grå vadmalen är ersatt av dagens funktionella och ofta färgglada träningskläder.

Ett par bra skor räcker långt för den som bara går en runda med hunden eller promenerar med goda vänner. Andra springer eller cyklar fort och intensivt, testar formen – eller bättrar på den. Var och en har sin variant och fart.

Svetten är densamma oavsett det slitsamma arbetet förr eller motionerandet nu. Och intresset för motion och tävling i alla former växer.

Några exempel är Trollhättan Action Week som samlar elit och motionärer på rullskidor och Kraftprovet som samlar löpare i många klasser och åldrar till området.

Trollhättan City Trail lockar med en 10,5 kilometers bana och 1040 trappsteg. Man måste inte ta alla vid samma tillfälle, men just trapporna är ett lite extra roligt inslag på promenadstigarna.

Passa gärna på att räkna stegen i några av trapporna. Nu kör vi!

Arbetare vid bygget av 1916 års slussar.
STADEN TROLLHÄTTAN
Trollhätte Kanal

Ta reda på mer: