INNOVATUM SCIENCE CENTER
STADEN TROLLHÄTTAN

INDUSTRIHISTORIA

Kraftfulla lokaler i dåtid och för nutid

Vacker och påkostad! Det skulle synas att NOHAB var ett stort och viktigt företag när maskinhallen byggdes 1905 som största byggnad på området.

Ta dig gärna en noggrann titt, varför tror du att huset ser ut som det gör? Med trappstegsgavel och allt.

Ett skäl är just att företagets storhet skulle synas i själva byggnaden och då byggde man så här. Det fanns också rent praktiska skäl. Alla fönster och även en lanternin (takfönster) behövdes i hallen för allt detaljarbete som skulle utföras. Elektriskt ljus var ännu inte standard.

Här inne fanns en mängd maskiner och det tillverkades olika delar till bland annat lok, vattenturbiner och dieselmotorer. På bilder ser du hur trångt det var och man kan föreställa sig arbetsmiljön med farliga och bullriga maskiner.

Inne i hallen finns fortfarande några rester som påminner om den tillverkning som en gång var så viktig för Trollhättan. Efter NOHAB:s nedläggning 1986 var det osäkert vad byggnaden skulle användas till, den kanske skulle rivas. Men 1997 tänkte man om och byggde om. Sedan dess finns Innovatum Science Center i byggnaden.

Där inne experimenteras och leks det när besökare i alla åldrar utforskar teknik i en stor lustfylld utställningshall. Där det en gång var fokus på arbete och tillverkning handlar det idag om upplevelser. Det kanske säger något om samhällets utveckling de senaste 100 åren.

Välkommen in och experimentera du också!

Maskinhallen är över 100 år, den byggdes 1906 och ritades av arkitekten Adrian Crispin Peterson.

FAKTA

Trion Nydqvist, Lidström och Holm grundade 1847 ett verkstadsföretag som hette Trollhättans Mekaniska Verkstad. Det företaget blev senare Nydqvist & Holm AB, eller rätt och slätt NOHAB.

STADEN TROLLHÄTTAN
Industrihistoria

Ta reda på mer: