INNOVATUM SCIENCE CENTER
STADEN TROLLHÄTTAN

TROLLHÄTTE KANAL

Stan är full av Göta älvs vatten

Göta älv transporterar vatten från Sveriges största sjö, Vänern, till havet vid Göteborg och är Sveriges vattenrikaste älv. Stark och vild.

I Trollhättan är älven sedan länge, genom bygget av slussar och kraftstationer, uppdelad i ett stort antal kanaler där vatten nu flyter lugnt om man jämför med dess dånande forsar i den ursprungliga och nu torrlagda fallfåran.

Med hjälp av en karta eller ett flygfoto kan man få en bild av hur vattnet delas upp i en kanal som är en viktig farled för godstransporter och i olika tilloppskanaler för de båda kraftverken, Olidan och Hojum.

Nedanför slussarna och kraftstationerna återförenas vattnet från de olika kanalerna och flyter vidare som naturlig älv. Från utsiktsplatsen Kopparklinten, ovanför Oscarsbron, har man en fantastisk vy av det mäktiga vattendraget precis innan det lämnar Trollhättan.

Vill man få en glimt av hur vattnet i Göta älv betedde sig när det rann fritt genom fallfåran har man möjlighet i samband med fallpåsläpp under främst sommarhalvåret. Ställ dig på Oscarsbron och se dammluckorna öppnas. Det är en mäktig syn.

Då kan man också skänka en tanke att vattnet runnit från en fjällbäck i Härjedalen via Klarälven till Vänern för att avslutar sin resa genom Göta älv ut i havet. En mäktig resa på 75 mil. Räknar man så är älven inte bara är den vattenrikaste utan också Sveriges längsta vattendrag.

Kan du se hur många olika vägar vattnet tar igenom Trollhättan med kanalen för båttrafik och kanalerna som för vatten till kraftverken och ibland får strömma fritt i den gamla fallfåran?

Staden och kanalen.