INNOVATUM SCIENCE CENTER
STADEN TROLLHÄTTAN

TROLLHÄTTE KANAL

Gamle Dal. Eller Åkers Dal?

Nu är du i Gamle Dal eller i Åkers Dal, som är en del av gården Åker ovanför trappan på andra sidan vägen.

Ångbåten FORSHAGA vid 1844-års sluss vid Gamle Dal 1897.

Här korsar de gamla slusslederna, från 1800 respektive 1844, varandra. Det är länge sedan båttrafiken upphörde men den vackra parken har ändå intensiv trafik – av besökare.

Detta område är lite av Trollhättans ”allrum”, ett extra vardagsrum. Här promenerar vi på lediga stunder med eller utan hund. Det här visar vi stolt för våra gäster som är på besök. Många gillar att ge järnet på joggingrundan i backarna utmed slusstrapporna. En pick-nick eller grillkväll i Gamle Dal är aldrig fel.

”Allrummet” är alltid öppet. Och välbesökt året om!

Rimfrost i de stora träden mot en klarblå himmel går inte av för hackor. Höstens glödande lövverk har en annan färgpalett, liksom vårens skira och sommarens intensiva grönska.

Slusslederna användes samtidigt. Det var ångbåtar, pråmar och segelfartyg som gällde. De större gick i 1844 års led och de mindre i den äldre, grundare leden. Lederna användes parallellt och efter 1850, då trafiken ökade kraftigt, var detta en väldigt livlig plats!

Långt över 100 fartyg låg här ibland på samma gång och vänta på att slussas vidare, upp eller ner. Och mellan båtarna vimlade det av människor, all slusspersonal, fartygens besättningar och säkert en hel del åskådare.

Ombord fraktades en varierad last som t ex mjöl, socker, kryddor, specerier, kaffe, olja, fotogen m.m. Man transporterade även timmer, ofta hopbuntade som timmerflottar som drogs genom kanalen.

På vintern frös kanalen och stängdes för trafik.

Detta är en rofylld plats! Kan du föreställa dig larmet när 100 båtar låg här samtidigt?

Ångbåtar i nedre Höljan 1911.
STADEN TROLLHÄTTAN
Trollhätte Kanal

Ta reda på mer: