STADEN TROLLHÄTTAN

VATTENKRAFT

Strömkarlsbron dämde Göta älv

Här, precis där du står nu, kastade sig en gång Sveriges största vattendrag Göta älv utför i bergsravinen och bildade det mäktiga Trollhättefallen. När vattenkraftverket Olidan byggdes i början av 1900-talet förändrades allt och vattenfallen tystnade.

Dammbyggnaden vid östra Gullöfallet, under anläggandet av Strömkarlsbron.

Första åtgärden var att dämma upp vattnet i älven för att kunna leda det i kanaler direkt till kraftverken och turbinerna. Där kommer Strömkarlsbron som du har framför dig in i bilden. Den är nämligen både en bro och en regleringsdamm för vattnet.

När vattnet dämdes upp förändrades landskapet både uppströms och nedströms.

Ovanför dammen höjdes vattennivån kraftigt, det är därför älven är så bred där. Nedanför dammen fick de gamla industrierna som legat vid fallen och utnyttjat vattnets kraft packa ihop och flytta till nya industriområden dit man ledde el via ledning från det nya kraftverket.

Vattnet som passerar här rinner upp i en bäck i Härjedalen och färdas bland annat via Klarälven i Värmland och genom Vänern. Beroende på hur mycket regn eller snö som faller kan mängden vatten variera kraftigt. Ibland är det så mycket vatten som passerar att inte kraftverken kan ta emot allt. Då öppnas dammluckor och vattnet släpps fritt genom den gamla fallfåran.

Från Oscarsbron får man en bra bild av hur det kan ha sett ut före kraftverkens tid och regleringen av älven. Särskilt när det är vatten i fallfåran. Sommartid släpps vattnet ofta på genom några av de fem dammluckorna vid bestämda tider, för turisternas skull.

Strömkarlsbron ritades av arkitekten Erik Josephson och konstnären Carl Eldh stod för skulpturen ”Strömkarlen” på bron.

FAKTA
  • Göta älvs vatten utnyttjas av två olika kraftverk i Trollhättan: Olidan och Hojum.
  • Det är Hojums kraftverk som ligger här, på andra sidan intagsdammen. Det är från 1941 och på grund av den politiska oron i Europa byggdes det under jord, så vad man ser är bara själva överbyggnaden.
  • Olidans kraftverk ligger en kilometer längre ner i älvfåran och var klart redan 1910. Vattnet till Olidan leds i kanalerna som går på ömse sidor om kyrkan.
Flygfoto över fallområdet med gamla Oscarsbron i förgrunden och i bakgrunden Strömkarlsbron vid Malgön och trafikkanalen vid stadshuset. Fotografiet taget under 1920-talet, före byggandet av Hojums kraftstation.