STADEN TROLLHÄTTAN

VATTENKRAFT

Högt och lågt - Hojums maskinhall

Den stora porten framför dig leder in i berget precis vid fallen. Innanför finns Hojums kraftverk, den andra stora kraftanläggningen som byggdes i Trollhättan.

Hojumstationen 1944, kort efter invigningen 1942.
Turbinhallen i Hojumstationen 1965.

Högt ovanför dig har du dammen framför kraftverket och nedanför dig kommer vattnet ut efter att ha passerat turbinerna där inne.

Här nere, nära den lägsta vattennivån, blir höjdskillnaderna vid Trollhättefallen väldigt tydliga. Det är 32 meter fallhöjd i Trollhättan, som ett tiovåningshus, och det är detta som skapar förutsättningarna för kraftutvinning och elproduktion.

Prova gärna att gå upp för backen eller trapporna. Då kommer du att känna hur jobbigt det är, hur mycket kraft du måste använda för de 32 meternas höjdskillnad och kan få en uppfattning om vilken kraft som släpps lös när vattnet i hög hastighet faller ner till kraftverkets turbiner.

FAKTA
  • Maskinhallen innanför porten är av säkerhetsskäl nedsprängd i berget.
  • Där finns tre s.k. kaplanturbiner. Två från 1938-1942, när Hojum byggdes, och en tredje som sattes in 1988-1992.
  • Turbinen är innesluten i ett spiralformat hölje. Här finns vridbara ledskenor som matar vattnet mot löphjulet så att det roterar. Turbinen driver en generator som i sin tur alstrar den elektriska kraften. Hojums turbiner är tillverkade av NOHAB, Karlstads Mekaniska Verkstad och Kvaerner. Generatorerna kommer från ASEA.