INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER: All dagar kl. 10-17
Logotyp "Innovatum Science Center"

Aktivitetsdatumet har passerat

Propagandaaffisch, beskuren
Propagandaaffisch, beskuren

Demokrati 100 år i Sverige – föreläsning av Torbjörn Nilsson

Datum 10.11.21
Plats Digitalt
Arrangör Prisma Västra Götaland
Medverkande Torbjörn Nilsson
Anmälan Se längre ned i artikeln
I år firar vi demokratins genombrott i Sverige. Det är 100 år sedan de första valen hölls med allmän och lika rösträtt. Detta vill vi i samverkan inom Prisma Västra Götaland uppmärksamma eftersom det både är en avgörande del av Industrisamhällets utveckling och samtidigt en högst aktuell fråga idag.

Hösten 1921 genomfördes det första svenska valet med allmän rösträtt, såväl för kvinnor som för män. Vad betydde demokratins genombrott för politiken och samhällsutvecklingen? Vilka frågor stod i centrum under demokratins första tid, en tid som ofta har beskrivits som fylld av regeringskriser och partisplittring? Finns det trådar från demokratins barndom till våra dagars samhälle?

Torbjörn Nilsson, professor i historia vid Södertörns högskola, har under lång tid forskat om svensk och nordisk politik, från 1800-tal till nutid. Nyligen utkom Tvåkammarriksdagen 1867-1970: 100 år av politik – 50 år av glömska (medförfattare Josefin Hägglund).

 

Föreläsningen är kostnadsfri och du anmäler dig här

Vi kommer skicka ut en länk inför föreläsningen till alla som anmält sig.

Vi vill i anslutning till denna föreläsning också uppmuntra alla att till prismavg.se bidra med berättelser som kopplar till demokratins genombrott och utveckling.

Prisma Västra Götaland är en samverkan mellan Förvaltningen för kulturutveckling, Innovatum, Textilmuseet, Göteborgs stadsmuseum, Bohusläns hembygdsförbund, Dalslands fornminnes- och hembygdsförbund, Göteborgs hembygdsförbund, Västergötlands hembygdsförbund, Landsarkivet/Riksarkivet, Maritimt i Väst samt NAV.