INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16

Aktivitetsdatumet har passerat

Håkan Blomqvist

Demokrati 100 år i Sverige – föreläsning av Håkan Blomqvist

Datum 01.12.21
Plats Digitalt
Arrangör Prisma Västra Götaland
Medverkande Håkan Blomqvist
Anmälan https://forms.office.com/r/chzCYwCG86
I år firar vi demokratins genombrott i Sverige. Det är 100 år sedan de första valen hölls med allmän och lika rösträtt. Detta vill vi i samverkan inom Prisma Västra Götaland uppmärksamma eftersom det både är en avgörande del av Industrisamhällets utveckling och samtidigt en högst aktuell fråga idag.

Hungerrörelsen 1917 och demokratiska genombrottet 

”Imponerande bröddemonstration på Karl Johans torg. 4000 arbetare demonstrera under lugna och värdiga former för ökade brödransoner.” Om Trollhättans tidning i slutet av april 1917 kunde rapportera om fredliga hungerdemonstrationer var nyheterna mer oroväckande på andra håll. Från Vänersborg klagade chefen för Västgöta regemente att civilpersoner uppträdde fientligt och spottade på officerare i ”tjänstedräkt”. I Göteborg utbröt bröduppror, i Stockholm potatiskravaller och landet runt hungermarscher. Det låg revolution i luften – och krav på medborgarrätt.

Håkan Blomqvist är historiker vid Södertörns högskola och författare till boken” Potatisrevolutionen och kvinnoupploppet på Södermalm 1917. Ett historiskt reportage om hunger och demokrati.”

Föreläsningen är kostnadsfri och du anmäler dig här.

Vi kommer skicka ut en länk inför föreläsningen till alla som anmält sig.

Vi vill i anslutning till denna föreläsning också uppmuntra alla att till prismavg.se bidra med berättelser som kopplar till demokratins genombrott och utveckling.

Prisma Västra Götaland är en samverkan mellan Förvaltningen för kulturutveckling, Innovatum, Textilmuseet, Göteborgs stadsmuseum, Bohusläns hembygdsförbund, Dalslands fornminnes- och hembygdsförbund, Göteborgs hembygdsförbund, Västergötlands hembygdsförbund, Landsarkivet/Riksarkivet, Maritimt i Väst samt NAV.