INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER: Stängt 12-20 juni
Logotyp "Innovatum Science Center"
nyheter-nyhetsbrev

Nyhetsbrev från skolgruppen

Vi är glada över att kunna öppna vårt science center igen för skolbesök efter en lång tid av enbart distansaktiviteter!

9 juni öppnade vi vår sommarsäsong på temat vatten och planerar nu för en intensiv höst. Vi har utvecklat både nya elevprogram och vår utställning. Detta och lite till vill vi nu berätta om. Hoppas det låter intressant för dig och din klass och att ni vill boka in ett besök hos oss. Börja gärna din bokning genom att kolla in vårt utbud av program

Glödande friktion – eldens kemi och historia
Hur ser människans beroende och användande av elden ut genom historien? Vilka metoder för att kontrollera och skapa eld har mänskligheten utvecklat och vilka används än idag? Efter samtal kring dessa frågor får eleverna testa på olika metoder för att skapa eld genom friktion. Programmet äger rum på Gården Åker vid Gamle Dal i Trollhättans slussområde och har inslag av kulturhistoria och friluftsliv. För årskurs 4-9.

Med paddan i skogen
I detta utomhusprogram får eleverna använda digitala verktyg i undersökningar av en skog. Fältarbetet handlar om att titta närmare på mossor och lavar med hjälp av digitala mikroskop och Ipads. Eleverna får på ett enkelt sätt gruppera och namnge sina funna arter. De får också genom övningarna en förståelse för att alla olika typer av organismer är viktiga för att jordens ekosystem ska fungera. För årskurs 1-3.

Lekplatsfysik
Hur gör man en naturvetenskaplig systematisk undersökning? Vad kan man undersöka på en lekplats? Vad blir det för resultat och vad kan vi lära oss av det? Dessa frågor får eleverna arbeta med på Vattenkraftens lekpark vid Insikten, 10 minuters gångväg bort från Innovatum Science Center. För årskurs 4-6.

I våras erbjöd vi 14 olika distansprogram och lånelådor eftersom vi inte hade öppet för fysiska besök. Några av dessa erbjuds även fortsättningsvis och är bokningsbara på samma bokningssida som de fysiska programmen under rubriken ”Program på distans”.

Dessa program är:
Skapa konst i Scratch, för årskurs 3-6
Rita likt en arkitekt, från årskurs 4-
Digitalt escape room, för årskurs 4-6

I ett av våra pågående projekt ”Kraftledningar” har vi utvecklat ett skolmaterial som vi kallar ”Hållbara ihop”. Här får eleverna lära sig mer om de 17 globala målen och i grupper utföra laborativa övningar kopplade till varje mål. De möter också företag som arbetar med hållbarhet genom bland annat filmer. För årskurs 6-9

I detta projekt har vi även utvecklat vandringsutställningen ”KOKO” som handlar om framtiden och att hitta sin egen roll i den. Genom att ta ställning till frågor och påståenden så påverkar deltagarna utställningen, som går i en rasande fart med ljud och ljus. När showen är slut avslutas det med en workshop där deltagarna på ett innovativt sätt får möjlighet att diskutera val, förutsättningar och möjligheter. Den kommer att visas på Innovatum Science Center men också i flera av kommunerna i vårt område.

Förskolan VIP är vårt koncept för Trollhättans alla femåringar. Barnen bussas till oss och får ett pedagogiskt program och tid i utställningen- bara för dem. I år äger förskolan VIP rum vecka 35-37.

Även i år kommer vi tillsammans med Combitech att anordna ”Summer Camp”, ett läger för tjejer i årskurs 8. Summer Camp är kostnadsfritt och syftar till att stärka och inspirera tjejer, samt inför gymnasievalet förhoppningsvis väcka eller stärka deras intresse för teknik. Årets upplaga kommer senareläggas till v.44, innebära en heldag och rikta sig till tjejer som då går i årskurs 9. Anmälan kommer att öppna efter sommaren – håll utkik efter mer information.

Om du inte varit hos oss efter nyöppnandet så tycker vi att du och din klass ska passa på att planera in tid för att vara i vår utställning. Här möts du redan i entrén av ett uppfräschat kapprum med en hemlig detalj i trappan upp till den nybyggda våningen. Inne i första delen av utställningshallen finns just nu ”den hållbara staden” som är en modell över hur en framtida hållbar stad skulle kunna se ut. I denna modell finns odlingar, vattenlek och ett helt nytt akvarium. I rymdavdelningen finns en ny simulator för den som är modig nog att gå ut via glasbryggan till den nya plattformen på andra våningen. Detta är några av de större förändringarna men vi arbetar hela tiden för att hitta på nya roliga mindre stationer!

Hoppas vi ses i höst!

Goda nyheter