INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16
museiresan01

Museiresan: barn- och familjeaktiviteter på arbetslivsmuseer 2020

En vandring för alla sinnen bland maskinerna på Göteborgs Remfabrik, en käpphästverkstad på Veterinärmuseet i Skara eller en skattjakt i Qvarnstensgruvan i Lugnås. Det är exempel på de aktiviteter som barnfamiljer fått uppleva inom ramen för projektet Museiresan. Projektet arrangerades av NAV, Vuxenskolan och Innovatum och 11 olika arbetslivsmuseer i Västra Götaland deltog i arbetet.

Familjer med barn i olika åldrar är en viktig målgrupp när vi vill locka nya, gärna yngre och inte minst fler besökare till våra arbetslivsmuseer. Därför har NAV startat projektet Museiresan tillsammans med Innovatum och Vuxenskolan. Barnfamiljer har under sommaren fått följa ett arbetsbi på uppdrag på de olika museerna och samlat stämplar. På det tredje besöksmålet har arbetsbiet lämnat en presentask till barnet. I presentasken fanns en fin liten bivaxpuck från Nolhaga bigård, en bit ljusveke, en instruktion till hur barnet tillsammans med en vuxen kan göra en bivaxduk eller ett bivaxljus samt en fribiljett till Innovatum Science Center.

Syftet med projektet var att lyfta barn- och familjeaktiviteter och öka barn och ungas delaktighet i det lokala kulturarvet. En tydlig effekt av projektet är att barnfamiljer fått ett mer aktivt besök på de deltagande arbetslivsmuseerna. Eftersom foldern Museiresan är utfärdad som ett pass där man kan se nästa resmål blir barnfamiljer mer medvetna om vilka museer som finns i Västra Götaland.

Barn- och familjeaktiviteterna fortsätter under hösten och vintern hos de museer som har öppet och Museiresan återkommer i en större tappning 2021.

Deltagande museer: Rydals museum, Föreningen Göteborgs Remfabrik, Vadsbo Museum Mariestad, Veterinärmuseet i Skara, Qvarnstensgruvan, Dalénmuseet, Åsle Tå Upplevelsemuseum, Komlösa Kulturcenter, Maritiman, Vänermuseet, Tidaholms museum.

Bli en del av Museiresan 2021
Nu söker vi nya besöksmål för att kunna utöka projektet. Tillsammans med er tar vi fram en barnaktivitet som passar just ert besöksmål utifrån era förutsättningar och er lokala historia. Om ni redan idag har en aktivitet kan även den passa i mallen för projektet. Ni kommer att ingå i ett kluster av besöksmål där ni lyfter varandras verksamhet genom att skicka vidare familjerna till nästa äventyr. Tillsammans med de andra museerna tar vi fram en gemensam ram och marknadsföring.

För mer information, kontakta Elin Sörensson, Innovatum.

Goda nyheter

Innovatum Science Center
18.09.23
Innovatum Science Center
13.09.23
Kulturarv
30.08.23
Innovatum Science Center
23.08.23
Innovatum Science Center
23.08.23
Innovatum Science Center
22.08.23
Innovatum Science Center
20.07.23