INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16
Rolf och Gösta utanför Saab Car Museum 2023 - med artikeln från 1983. Bild beskuren.

Gösta och Rolf från Saab delade världen mellan sig

Gösta Jakfors och Rolf Lindströms arbetsliv på Saab liknade få andras. De såg bokstavligt näst intill hela världen inom sina arbeten på service inom eftermarknad. Och de delade upp hela världen mellan sig!
Nu räddas deras minnen från ett långt arbetsliv på Saab åt eftervärlden, inom kulturarvs på Innovatum Science Centers och Saab Car Museums arbete med industrihistorisk dokumentation kring Trollhättans fantastiska bilfabrik.
Dokumenterande möten på Innovatum Science Center och Saab Car Museum

De specifika problemen Saab-bilarna råkade ut för på Buenos Aires gator i Argentina. Minnen från besöken hos de allra första återförsäljarna i Kina och Thailand. Skickliga grekiska fordonstekniker. Minnen från veckors intensivt arbetande tillsammans med fantastiska kollegor från Saab i Trollhättan under så kallade hamnkampanjer längs USA:s östkust – med nyligen dit importerade fordon.

Vidare vänligheten och dedikationen hos långpendlande japanska fordonstekniker på 1990-talet. En stor mängd utbildningsinsatser av Saabmekaniker världen över, rörande till exempel serviceuppdateringar. Och hundratals, om inte tusentals, flygtimmar vardera – varje år.

Allt detta, och mer därtill – direkt från primärkällorna Gösta och Rolf själva kring Saabs historia. Tillsammans med Patrik Alexandersson – arbetande med industrihistorisk dokumentation på Innovatum Science Center och Saab Car Museum – samlas och sammanställer de denna del av historien i intervjuform, i text- och bildform. Bland annat genom Göstas och Rolfs egentagna fotografier från åren i fält.

Resultatet blir vidare ett dokumenterande också av en ytterst ovanlig vardag. Med inslag av Saabs mångåriga och fantastiska framgångssaga sedd “bakom kulisserna”. En källa till glädje för eftervärlden genom bevarandet och tillgängliggörande – inte minst för de många Saab- och historiskt intresserade entusiasterna världen över.

 

Bilden i artikeln

I maj/juni 1983 dokumenterade man från Saabs håll Gösta och Rolfs arbete i en artikel i personaltidningen. Man förevigade då också kollegorna på plats på jobb i USA. Fotot är taget vid Saabs huvudkontor i Orange, Connecticut där Gösta och Rolf under en tid hade sin utgångspunkt för arbetet. Initialt skedde en uppdelning av arbetet i USA. Tre kontor fanns. För Western region, Central region och Eastern region.

I dagarna är detta specifika fototillfälle exakt 40 år sedan, vilket gjorde att vi vid ett mötestillfälle passade på att föreviga dem på liknande sätt, men denna gång utanför Saab Car Museum i Trollhättan. Vännerna och kollegorna passade också på att näst intill bjuda på ett återskapande av sina poser från fotot fyra decennier tidigare!

 

Ett stort tack – och välkommen att ta del av unik servicehistoria från Saab framöver

Intervjuklipp, donerade bilder etc kommer regelbundet framöver att tillgängliggöras – bland annat på Saab Car Museums Instagram, på Prisma Västra Götalands webbsida  (länkarnas öppnas i nya flikar i webbläsaren), och så klart här på Innovatum Science Centers webbsida. Allt inom vårt arbete kring industrihistorisk dokumentation.

Ni kommer bland annat få del av närmare bakgrund till en del av ovan nämnda verksamhet och skeenden. Bland annat kring den utbildning av Gösta och Rolf mfl som skedde, för att kunna ta höjd för kommande lansering av turboladdade Saab-bilar i USA. En banbrytande tid i Saabs, och Trollhättans industrihistoria….

Ett stort tack riktas till Gösta och Rolf för alla insatser i att rädda denna del av Saabhistorien för framtiden.

Goda nyheter

Innovatum Science Center
18.09.23
Innovatum Science Center
13.09.23
Kulturarv
30.08.23
Innovatum Science Center
23.08.23
Innovatum Science Center
23.08.23
Innovatum Science Center
22.08.23
Innovatum Science Center
20.07.23