INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16

Aktivitetsdatumet har passerat

Demokrati 100 år i Sverige – föreläsning av Gunnar Wetterberg

Datum 13.04.21
Tid 18:30
Kostnad Kostnadsfritt
Plats Digitalt via Teams
Arrangör Prisma Västra Götaland
Medverkande Gunnar Wetterberg
I år firar vi demokratins genombrott i Sverige. Det är 100 år sedan de första valen hölls med allmän och lika rösträtt. Detta vill vi i samverkan inom Prisma Västra Götaland uppmärksamma eftersom det både är en avgörande del av Industrisamhällets utveckling och samtidigt en högst aktuell fråga idag.

Först ut bland våra planerade aktiviteter är en digital föreläsning med Gunnar Wetterberg, historiker, diplomat, författare och medlem i panelen i SVT:s Fråga Lund.

När Sverige var nära en revolution?
Striden om rösträtten intensifierades mot slutet av första världskriget. Avspärrningen gjorde det ont om mat och bränsle, vilket ledde till stora arbetardemonstrationer. Högern blockerade reformen i första kammaren, kungen packade väskorna för att fly ur landet, men storfinansen tryckte på för att lugna stämningarna i landet. Och till slut hade kvinnorna fått vänstern att begripa, att lika rösträtt måste gälla hela folket.

Föreläsningen är kostnadsfri och vi kommer skicka ut en länk inför föreläsningen till alla som anmält sig.

Vi vill i anslutning till denna föreläsning också uppmuntra alla att till prismavg.se bidra med berättelser som kopplar till demokratins genombrott och utveckling.

Anmäl dig här!