INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16
Ferdinand Gustafson och Uno Dahl anno 2023, med foto från Saab 9000-lanseringen 1984 med dem båda på plats. Bild beskuren.

Våra dokumentationsinsatser kring Trollhättans industrihistoriska bibehåller god fart

Dokumentationsinsatserna från kulturarvsdelen på Innovatum Science Center kring Trollhättans industrihistoria fortgår i full styrka. Såsom till exempel rörande Saabs historia.

Bildtext: Ferdinand Gustafson och Uno Dahl i december 2023 på Saab Car Museum , med foto från Saab 9000-lanseringen 1984 med dem båda på plats. Bild beskuren. Se hela bilden längre ned.

En inblick med ett exempel kring vårt dokumentationsarbete kring Saabs historia

Denna torsdag förmiddag mötte Innovatum Science Centers historiske arkivarie Patrik Alexandersson upp med två tidigare Saab-anställda – Ferdinand Gustafson och Uno Dahl inom vårt arbete med industrihistorisk dokumentation. Denna gång kring nyligen donerade foton som Ferdinand själv tagit under sin tid på Saab, och vars bildkopior kommer att hamna i våra samlingar till glädje för allmänheten.

Bildtexter, minnen och viktiga referenser samlades ännu en gång in och dokumenterades för framtiden.

Material vi samlar in i dessa insatser tillgängliggör vi sedan på en rad olika sätt. Text- bild- och videoform i en rad olika former på Saab Car Museum för museets besökare. Kontinuerliga inlägg i museets sociala medier är en annan form.

Vi ordnar också visningar runtomkring i Trollhättan och närliggande orter där bildexempel och mer ingår. Vi fördjupar (som här) på Innovatum Science Centers webbsida i artikelform kring arbetet. Än mer djupgående innehåll återfinns också på vår samarbetsplattform Prisma Västra Götaland där Innovatum Science Center är en part. Där finns fördjupade intervjuklipp med tidigare industrianställda från Trollhättan, med mera.

Informationen insamlad, metadataförsedd och bevarad inom vårt industrihistoriska dokumentationsarbete är vi stolta över att se glädja väldigt många idag. I när och fjärran. Vår förhoppning är också att arbetet vi gör nu och här kommer att vara till nytta och glädje för kommande generationer av de intresserade av Trollhättans rika industrihistoria.

Nästa år – Saabfestival med Saab 9000 tema

Visste du att vi redan nu arbetar tillsammans med Saab Car Museum inför nästa års Saab Car Museum Festival i juni 2024?

Utöver fantastiska föredrag, tusentals besökare, och Saabar från när och fjärran – så kommer också våra industrihistoriska dokumentationsinsatser att få utökad plats under festivaldagarna.

Besökarna kommer i museets filmsal få en inblick bakom kulisserna genom visning av till exempel foto- och filmvisning. Presentation av delar av Saabveteranintervjuer från våra insatser kommer att finnas, och andra fantastiska exempel från museets samlingar visas.

Varmt tack till Ferdinand och Uno – och alla som hjälper oss

Många är de tidigare Saabanställda som helt utan ersättning hjälpt och hjälper oss med berättelser, bilder, minnen – och med föremålsdonationer från sin tid på Saab.

Exemplen är många. Idag får två av dessa nämnda dedikerade personer – Ferdinand och Uno – illustrera vårt gemensamma arbete.

Patrik hade nämligen förmånen att få prata med, som det visade sig, strax över 13% av de avbildade på denna fantastiska bakom-kulisserna-foto taget strax inför lanseringen av Saab 9000 på Kolmården 1984 där många Saabanställda hjälpte till vid pressvisningarna av Saabs nya bil. Det är fotot Ferdinand och Uno håller i på bilden. Ferdinand syns på fotot som tredje person från vänster. Uno syns längst till höger.

Så här mot slutet av året är det slutligen dags, och det är inte sista gången, att återigen säga ett stort tack till er alla i närområdet och (faktiskt) världen över som hjälper oss så mycket i vårt industrihistoriska arbete och tar del av tillgängliggörandet av våra insatser. Tack så mycket! Så mycket mer från Trollhättans industrihistoria är att vänta i framtiden.