Bröderna Nils och Erik Karlsson. Ägde och brukade Kavlegården. Utsikt och foto från ateljefönstret på Erling Svenssons och Karin Rex Svenssons bostad. Sent 1970-tal, tidigt 1980-tal. Bild beskuren. Fotograf: Erling Svensson.

Tillgängliggörandet av Erling Svenssons unika foton påbörjas från Innovatums bildarkiv

Erling Svensson - bland annat forskare, författare, illustratör, konstnär, journalist och fotograf - är ett namn vida känt i Trollhättan med omnejd. Hans stora, fantastiska samling av egna foton finns sedan en tid i arkivet på Innovatum Science Center, och nu börjar tillgängliggörandet av dessa också i digital form på Innovatums bildarkiv på webben.
Erling Svenssons gärning

För många är Erling Svensson känd för sina återkommande reportage i TTELA (och tidigare Trollhättans Tidning), med reportage främst från historia och natur i fokus.

Många är de reportage där Erling dokumenterat och skildrat platser, äldre tekniker inom hantverk, jordbruk och naturvård och mycket mer. Ofta i samband med porträtt av de personer som kan ses som bland de sista länkarna tillbaka till en svunnen tid på landsbygden – med kunskaper om gamla seder, och arbetssätt.

Erling, som bland andra utmärkelser fått Trollhättan stads kulturpris 2021, är också en välkänd konstnär och illustratör – och mycket annat som vi kommer att återkomma till i kommande webbartiklar i samband med ytterligare tillgängliggörande ur hans fotosamling.

 

Erlings bilder i Innovatums bildarkiv och arbetet med samlingen

För en tid sedan donerade Erling Svensson sina egentagna foton till arkivet på Innovatum Science Center för bevarande, och framtida tillgängliggörande. Med denna fotoskatt arbetar just nu Patrik Alexandersson, arkivarie vid Innovatum Science Centers historiska arkiv i Trollhättan i nära samarbete med Erling och Karin Rex Svensson med flera.

I arbetet med samlingen utgör Erling och Karin kärntruppen, och de utför tillsammans ett gediget arbete med tillbakablickande studier i deras arbete med att förse de äldre bilderna med metadata. Många är de besök på gårdar och platser som Erling gjort under decennier! Tillsammans skapas ett gediget digitaliserat och metadataförsett fotourval som utgör en bas för att få en inblick i Erlings unika foton för framtiden.

 

Om bredden på Erlings bilder, och om en samling för framtiden

Sett till motiv är Erlings foton inte bara lokalhistoriskt intressanta. Samlingen är på många sätt unik, då han som ovan nämnts under många decennier bland annat dokumenterat äldre, idag många gånger bortglömda tekniker, inom jordbruks- och gårdsskötsel- med mera.

Genom sitt stora kontaktnät inte minst bland äldre generationer på landsbygden, finns unika porträtt av byggnader, människor, och dokumentation av rent praktiska handlag i utförande av sysslor på landet. En samling som kommer att vara värdefull också för dokumentationen om livet på landsbygden som sådan.

Utöver för de många lokalhistoriskt intresserade är därför bilderna så klart också en fotoskatt för alla privatpersoner och forskare med intresse och inriktning på dessa nämnda områden – nu och i framtiden.

I arbetet med samlingen har också värdefull hjälp mottagits av bland andra lokalhistorikern Annika Hjortkap, Dan Lauvall, Gärdhems hembygdsförening med flera – och inte minst som ovan redogjorts för Erling och Karins stora kontaktnät. Stort tack till er alla!

 

Varmt välkomna att ta del av samlingen i Innovatums bildarkiv på webben

Arbetet med samlingen fortgår, och ni kan från och med idag avnjuta ett första urval av exakt ett hundra digitaliserade, metadataförsedda, bilder. Vi återkommer under hösten med flera nya tillägg med Erlings fantastiska foton.

Här nedan i artikeln finner du ett bildspel med några av Erlings bilder som nu finns tillagda i Innovatums bildarkiv på webben.

Erling Svenssons bilder finns sedan i Innovatums bildarkiv på webben i  serien med signumet (ES).  Följ länken här (öppnas i ny flik i webbläsaren). Fler bilder kommer redan i höst.

Mycket nöje, allesammans! Och återigen ett varmt tack till Erling för hans fantastiska insatser i dokumenterandet genom foto.

Goda nyheter

Innovatum Science Center
8 jan 2025
Innovatum Science Center
7 jan 2025
Innovatum Science Center
27 dec 2024
Innovatum Science Center
20 dec 2024
Innovatum Science Center
20 dec 2024
Kulturarv
19 dec 2024