INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16
kim01

Tidsresande Kim visade besökare det gamla NOHAB

Under sommaren har besökare på Innovatumområdet kunnat träffa på en märklig karaktär, den spralliga och glada Kim har rest framåt i tiden för att visa runt besökare på området och berätta om hur det var här under 1950-talet. Kim har bland annat berättat stolt om sin farfar som fick jobb på Nohab tidigt, och som till och med varit med och räddat liv.

I år har två ungdomar i Trollhättan tillsammans med Innovatum arbetat fram en teaterföreställning som syftat till att berätta om Nohabs historia och främst riktat sig till barn. Det resulterade i en vandring ute på området med en karaktär som rest framåt i tiden.

Upplevelsevandringen har handlat om Kim, en levnadsglad ungdom som växte upp i Trollhättan under mitten på 1900-talet. Hela Kims familj jobbade på Nohab, det var farfar som först fick jobb, och sedan följde resten av familjen i hans fotspår. Så även Kim, hen gick i lärlingsskola och drömde om att bli smed. Men så en dag bestämde sig Kim för att göra en drömresa. Valet stod mellan Frankrike, England, Amerika eller… 2019. Kim kom alltså hit till Trollhättan 2019 och har under sommaren berättat för besökare om hur annorlunda samhället ser ut nu, men också om vilka likheter som finns. Här har Kim också upptäckt sitt drömyrke – konstsmed i Nohabs smedja.

Under vandringen har Kim stannat till vid olika platser och berättat om vad som var på platsen förr i tiden. Till exempel var det ju lokmonteringshall där Saab Car Museum är idag och där Nova Arena finns nu var det tidigare en stor turbinhall. Mellan de olika stoppen har Kim lekt och busat för att engagera de barn som gått med. Upplevelsevandringen avslutades inne i Nohabs smedja och de barn som ville fick sedan testa på att vara smeder i Innovatums barnsmedja.

För att få inspiration och inblick i hur det var att jobba på området fick ungdomarna i början av sommaren träffa några tidigare anställda på Nohab. Mötet gav mycket material till föreställningen och var väldigt uppskattat av alla. Det var ett fint möte mellan människor som har Innovatumområdet som gemensam arbetsplats, men under olika tider och väldigt olika omständigheter och förutsättningar.

Goda nyheter

Innovatum Science Center
13.02.24
Innovatum Science Center
09.02.24
Innovatum Science Center
09.02.24
Innovatum Science Center
05.02.24
Innovatum Science Center
05.02.24
Innovatum Science Center
02.02.24
Innovatum Science Center
24.01.24