Själva konceptet går ut på att Innovatum Science Center tar emot 15 elever per vecka, och efter en introduktionsdag får dessa under de tre följande dagarna besöka fyra företag som verkar i teknikbranschen. Det handlar om T-Engineering, AFRY, Combitech och GKN Aerospace, som satt ihop sina egna program för att eleverna ska få en så bra inblick som möjligt i vad de sysslar med.
– Det kan vara svårt för ett företag att skapa en meningsfull prao under en hel vecka så det här är ett väldigt bra sätt att göra något tillsammans, säger Liza Sahlin.
Har med sig ett uppdrag
Veckan avslutas med att praoeleverna och företagens representanter träffas på Innovatum Science Center för att summera intrycken.
Och det är då eleverna slutför det uppdrag man haft med sig in i praoperioden – att ge återkoppling på hur bra företagen är på att möta unga.
– Det absolut finaste med det här är att ge unga en röst, att de får komma till tals och bli hörda. Och företagen har utvecklats efter feedbacken från tidigare prao, de har till exempel lagt in fler övningar i stället för att prata för mycket, säger Liza Sahlin.
För företagens del handlar veckan om att inspirera deltagarna och kanske få dem att bli intresserade av tekniska utbildningar.
Nyligen träffades de inblandade parterna på Innovatum Science Center för en liten workshop med efterföljande lunch.
Viktigt med samverkan
– Det är viktigt att kunna samverka i den här frågan, att få fler ungdomar att välja tekniska yrken. Det här är inget företagen löser själva och det passar väldigt bra att använda Innovatum Science Center som en hubb, säger Christopher Sörensen, som kan titulera sig manager learning & development på GKN.
Tomas Sjödin, konsultchef på Combitech, tycker det är viktigt att upplysa om sambandet mellan utbildning och intressanta arbeten.
– Både vi och samhället i stort har behov av fler ingenjörer, och jag ser gärna att Trollhättan fortsätter traditionen som ingenjörsstad. Det är viktigt att förstå vad som lockar de unga, de tänker säkert inte i samma banor som vi gör, säger Tomas.
”Lika men ändå olika”
Linnéa Nordström är löne- och HR-administratör på T-Engineering och hon tycker det är bra att företagen kan göra gemensam sak.
– Vi är lika men ändå olika och i det här har vi ett gemensamt mål. Ungdomarna är vår framtid, vi behöver dem och hoppas att de blir kvar i Trollhättan och vill jobba hos oss på sikt. Det är väldigt nyttigt för oss att få deras perspektiv. Så det känns faktiskt som att vi lär oss minst lika mycket under den här veckan.
Tommy Sundin är konsultsäljare på AFRY och har många decenniers erfarenhet av branschen i bagaget. En sak är säker, menar han:
– Samhället slutar inte att förändras. Det gäller att förstå hur den tekniska utvecklingen hjälper till att lösa framtidens utmaningar, som vi idag inte ens vet vilka de blir. Det gäller att få in fler ungdomar i utvecklingsyrken, alla kan inte bli influencers. Och alla vi företag lever på att det finns bra ingenjörer.
Koll på kompetenserna
Under träffen medverkade Tomas Alebro från Innovatum Science Center, och han passade på att insupa lite av den kunskap som fanns samlad.
– Jag tankade av dem lite information när det gäller vilka kompetenser de ser kommer behövas i framtiden. I stället för att gissa är det bättre att det kommer från dem.
Praoveckorna anordnas inom ramen för projektet Framtidstro.
Besöks- och leveransadress:
Innovatum Science Center
Åkerssjövägen 16, Byggnad 60
461 53 TROLLHÄTTAN
Postadress:
Innovatum Science Center AB
Box 902
461 29 TROLLHÄTTAN
Telefon: 0520-289 400
Mail: sciencecenter@innovatum.se
Org. nr. 556556-7301
GLN 7365565567300