INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16
spokvandring-2019-01

Rekordmånga besökare blev skrämda i NOHAB:s smedja

Under höstlovet förvandlades NOHAB:s gamla smedja till ett riktigt mörkt och rysligt ställe.

Spindlar i alla storlekar hängde i spindelnät som ramade in ingången. Skräckinjagande spöken hade tagit över smedjan. Innanför dörren mötte en mystisk figur upp besökarna. Den tidsresande karaktären Kim som vi först bekantade oss med i somras hade kommit tillbaka till Innovatum Science Center för att berätta spökhistorier från det gamla NOHAB.

Kim berättade om en gammal smed som kallades för Gäddan, och om vad som hände Gäddan för längesedan. Gäddan pratade en dag livligt med sina kolleger om sin senaste fisketur, trots att samtal under arbetet var förbjudet på grund av de gigantiska hamrarnas oväsen. Gäddan blev ofokuserad och märkte inte att en liten gnista flög ut och landade på hans kläder när han skulle plocka ut järn ur ugnen. Allt gick mycket fort, elden var skoningslös och Gäddan gick inte att rädda…

Något sådant har såklart aldrig skett i Nohabs smedja, men spökvandringens berättelse har utgått från historien. Berättelsen belyser skillnader i arbetslivet förr och nu och arbetarrörelsens betydelse för säkerhetsarbete på arbetsplatser.

Årets spökvandring slog förra årets rekord, 1 670 personer gick med ut i smedjan under de fem dagar som spökvandringen pågick. Intresset för spökvandringen har varit stort och trycket mycket högt, biljetterna har tagit slut på bara ett par timmar.

Utöver spökvandringen kunde besökare även se en spännande eldshow i smedjan. På ett pedagogiskt och roligt sätt fick besökare lära sig vad som krävs för att eld ska uppstå, se ett gigantiskt sprakande tomtebloss och till och med en brinnande vattenfontän.

Det blir fler spökhistorier i Nohabs smedja nästa höst. Innan dess bjuder Innovatum Science Center in till en massa spännande historier om Nohab, och fler möten med tidsresande Kim under sommarsäsongen!

Läs mer om tidsresande Kim >
Läs om Nohabs smejda >

Goda nyheter

Innovatum Science Center
18.09.23
Innovatum Science Center
13.09.23
Kulturarv
30.08.23
Innovatum Science Center
23.08.23
Innovatum Science Center
23.08.23
Innovatum Science Center
22.08.23
Innovatum Science Center
20.07.23