Prao1

Prao – en oslipad diamant?

Projektet Framtidstro syftar till att utveckla och förbättra möten mellan elever och arbetslivet. En del i detta är att i deltagande kommuner arbeta med prao.

Ett redan befintligt möte mellan elever och arbetslivet, men som på många platser kan förbättras. Skolan hamnar i läget att de måste få ut sina elever på prao, men är beroende av att arbetsplatser erbjuder praktikplatser.

Samtidigt, har många företag stor brist på arbetskraft och kompetens, men har än inte kunskapen om hur de möter, intresserar och inspirerar ungdomar.

I Trollhättan gjorde Innovatum Science Center en ny satsning på prao, med båda ovanstående utmaningar i åtanke. ”Innovatum-modellen”, som tagits fram i projektet Framtidstro, innebär att Innovatum tog emot 15 elever under v.48 och v.49 2023 vars uppgift under veckan var att utbilda företag i hur de kan intressera och inspirera ungdomar. Deltagande företag var: Combitech, GKN Aerospace, AFRY, Innovatum Start Up och T-engineering.

De har verkligen ändrat min syn på teknikbranschen.
Deltagande elev

Att vi fick se hur företag har det vad dem jobbar med hur dem jobbar och hur trevliga dem var. Jag verkligen rekommenderar alla ungdomar att ha en sån prao i deras liv.
Deltagande elev

Eleverna kommer nära och vi kan få till en prao. Utan det här upplägget är det inte möjligt för oss. Dessutom bra att vi kan ta emot så många!
Deltagande företag

Utöver denna satsning har det i projektet Framtidstro även initierats ett arbete med att se över utvecklingsmöjligheterna med prao i Strömstad Kommun. Där Innovatum och Trollhättan har varit med och delgett sina erfarenheter.