INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16
Ögonblicksbild från allmänhetens bromstest i Varjisträsk inom ESV-projektet. Foto: Uno Dahl.

Mer SAAB-historia i bild till samlingarna – trafiksäkerhet på is med Uno Dahl på 1970-talet

Ny unik SAAB-historia i fotoform har i dagarna donerats av tidigare SAAB-anställde Uno Dahl till de historiska samlingarna på SAAB Car Museum och Innovatum Science Center. Bland annat från SAAB:s delaktighet i internationella Experimental Safety Vehicle (ESV)-projektet.
Vad var ESV-projektet?

ESV-projektet var ett internationellt trafiksäkerhetsprojekt, där också Sverige ingick och i början av 1970-talet bland annat studerade låsningsfria bromsar. Uno som donerat kopior av sina egna foton, var ansvarig provledare för Sverige.

 

Låsningsfria bromsar

Sådant som idag räknas till standardutrustning på de flesta bilar som till exempel låsningsfria bromsar, var trafiksäkerhetsfunktioner okända för de allra flesta bilägare på 1970-talet och långt in på 1980-talet. Alla känner kanske inte till att SAAB själva utvecklade en egen fungerande implementation och installerade och testade denna i sina egna bilar redan i slutet av 1960-talet?

Just låsningsfria bromsar spelade en roll i de fysiska prov som utfördes på vinterväglag i Varjisträsk (Jokkmokks kommun) inom nämnda ESV-projektet, bland annat då man bjöd in representanter från allmänheten för att delta i tester kring bromsning på vintervägar.

Från bland annat detta område finns nu flera fantastiska foton i samlingarna som donerats av Uno.

 

Mer om ESV-projektet

Är du intresserad av att läsa mer om de fysiska prov som genomfördes i ESV-projektet? Läsa om utprovning, projektets historia och vilka som deltog utöver SAAB? Därtill läsa mer om vilka bilmodeller som testades med vilka system för låsningsfria bromsar? Läs i så fall Unos utmärkta artikel på SAAB-veteranerna i Trollhättans webbsida. Länk finns här nedan.

 

Mycket SAAB-historia – och än mer framöver!

Varmt tack från oss, och från SAAB- och industrihistoriskt intresserade världen över, till Uno för att vi i vårt historiska arbete på Innovatum Science Center och SAAB Car Museum får lov att använda kopior av hans fantastiska tidsdokument i bild framöver!

Håll utkik efter fler exempel ur Unos fotosamling framöver. Bland annat på SAAB Car Museums Instagramkonto, och till exempel i tillgängliggörandet av delar av våra industrihistoriska dokumentationsinsatser med intervjuer med tidigare anställda från stadens industrier som genomförs inom dokumentationsinsatserna från kulturarv på Innovatum Science Center.

 

Läs mer

Uno Dahls artikel om SAAB:s del i ESV-projektet (öppnas i ny flik)
SAABs del i ESV-projektet – sammanställt av Uno Dahl, SAAB-veteranerna

Följ SAAB Car Museum på Instagram där du utöver nytagna bilder från museet och dess bilar får ta del av unika historiska foton från SAAB:s fantastiska historia!
SAAB Car Museum på Instagram

Vill du hellre läsa om värme? Ta del av ett utdrag ur intervju gjord med Uno om utprovningsresa i Australien på 1980-talet, på Prisma Västra Götalands webbsida
Berättelser från SAAB: 1000 mil genom Australien på utprovningsresa med Uno Dahl