INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16
Gösta på bild från både resa för Saab i Dubai 1981, och på Saab Car Museum  i Trollhättan juli 2022. Här intill den installerade touchskärmen på Saab Car Museum där besökarna kan ta del av unika exempel från museets samlingar. På denna skärm kommer också delar av Göstas donerade bilder att finnas framöver!

Med hela Saabvärlden som arbetsplats – Göstas fotoskatt nu i våra historiska samlingar

Idag riktar vi ett stort tack till Gösta Jakfors, då vi i juli 2022 till de historiska samlingarna på Saab Car Museum och Innovatum Science Center fått en fantastisk bilddonation från hans många års resande runt världen i tjänsten för Saab.

För många Saab-kunniga är Gösta Jakfors redan bekant. Han glädjer många bilträffar och utställningar med sin Saab Sonett 1:a och stora kunnande. Han är därtill också vår tidigare mycket uppskattade kollega på Saab Car Museum. Under Göstas deltagande i Innovatum Science Center kulturarvs insatser kring dokumentation av stadens industrihistoria, började också arbetet med Göstas egen stora fotosamling från åren på Saab – som nu är genomgången och metadataförsedd.

 

En högst ovanlig vardag

Göstas arbetsliv liknande få andras, då han under många år hade stora delar av världen som sin arbetsplats. Det kunde handla om att tillsammans med kollegor göra en sista-minuten-justering på ett stort antal Saab:ar i en leveranshamn någonstans i världen. Det kunde innebära att besöka importörer och dess verkstäder på en ny marknad för Saabs räkning, där kanske ett icke tidigare observerat problem uppenbarat sig för bilarna, tex: på grund av vädermässigt slag. Det kunde vara att överse lösningen av ett mer specifikt problem som uppkommit, och att hjälpa tekniker på plats med att komma till rätta med detta på sikt.

 

Fotoskatten

Till stor glädje för alla intresserade av industrihistoria och Trollhättans historia idag, hade Gösta med sig kameran! Vi bjuds därför genom de nu donerade fotokopiorna från hans samling på fantastiska och unika nedslag i ett yrkesliv med en högst ovanlig vardag. Här finns dokumentation från resor för Saab i mellanöstern under tidigt 1980-tal för att lösa värmerelaterade problem i bilarna. Vi får se amerikanska och svenska leveranshamnar med Saabar under flera decennier. Vi får en inblick i resor till återförsäljare och dess Saabverkstäder på platser som Island Kanarieöarna och Argentina i 1990-talets början, och unika foton från åren Gösta var fast stationerad för Saab i Nordamerika.

Det slutar inte heller där. I Göstas samling finns också foton från de år då Gösta så ofta kom att resa med sin kollega och vän Ture Stam som servicetekniker för Erik “Carlsson på taket” Carlsson under de uppvisningstävlingar man deltog i Europa för Saab och dess historiska verksamhet under 1990-talet och 2000-talets början. Där deltog också bland andra museiintendent Peter Bäckström från Saab Car Museum vid många tillfällen, som representant för Saab.

Ta del av några fantastiska exempel ur fotodonationen här nedan, och håll utkik på Saab Car Museums Instagramkonto, på PrismaVG med mera där vi tillgängliggör och publicerar fördjupade nedslag i Trollhättans industrihistoria utifrån våra dokumentationsinsatser, för mer inblick i denna samling framöver!

Goda nyheter

Innovatum Science Center
18.09.23
Innovatum Science Center
13.09.23
Kulturarv
30.08.23
Innovatum Science Center
23.08.23
Innovatum Science Center
23.08.23
Innovatum Science Center
22.08.23
Innovatum Science Center
20.07.23