INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16
Utsikt över porten. Augusti 1952. Ur GKN Aerospace Sweden AB:s historiska bildarkiv. Bildkälla: Innovatums bildarkiv.

Inför nyår – mer flyghistoria ur GKN Aerospace Sweden AB:s historiska bildsamling i Innovatums bildarkiv

Vi passar på från de historiska arkiven på Innovatum Science Center att även önska er alla ett riktigt gott nytt år med meddelandet att 31 st nyligen digitaliserade historiska bilder nu lagts till Innovatums bildarkiv. Samtliga bilder är ur GKN Aerospace Sweden AB:s historiska samling.
Kring GKN Aerospace Sweden AB:s historiska bildarkiv

GKN Aerospace Sweden AB:s historiska bildarkiv, som vi har glädjen att sköta och tillgängliggöra härifrån de historiska arkiven på Innovatum Science Center i Trollhättan, visar på en enorm bredd när det gäller motiv.

För den flygmotorhistoriskt intresserade är denna samling bilder naturligtvis en särskild källa till stor glädje, med de fantastiska motor- och tillverkningsbilder från förr som finns häri.

Men vet ni också att fotoverksamheten inom industrin redan under dess tidiga år dokumenterade verksamheten betydligt bredare än “bara” sitt huvudsakliga fält? Och att samlingen
till exempel innehåller foton kring Trollhättan som stad, och kring flygmotorindustrins geografiska omgivning? Något som etablerades redan under Sven Stertmans och dennes kollegor tid på fotoavdelningen inom verksamheten.

Som ett specifikt exempel kan nämnas att man i samlingen återfinner några historiska bilder tagna vid Stallbackabrons invigning 1981. Kanske några av de allra första tagna fotona från en
bilöverfart gjorda – på själva invigningsdagen av bron av fotograf på dåvarande Volvo Flygmotor?

Därtill har man genom åren dokumenterat sin verksamhet på ett fantastiskt sätt – också den som alltså inte lika direkt är kopplad till själva flygmotortillverkningen.

 

Dagens urval – exempel på bredden

För att visa på denna bredd, bjuder dagens tillägg av bilder till Innovatums bildarkiv ett urval gjort i samarbete med Flygmotorveterangruppen. Det vill säga gruppen bestående av veteraner från GKN Aerospace Sweden AB, Volvo Aero- och Volvo Flygmotortiden som hjälper oss med arbetet med samlingen. Tack till Börje, John Gustaf, Lennart, Ola och Ulf från vår Flygmotorveterangrupp – som liksom inför tidigare tillägg av digitala bilder varit med och valt ut bilder ur samlingen.

Vi finner bilder från 1950-talet från Flygmotors bibliotek och från den då nyanlagda parkavdelningen vid porten som många känner igen. Vi finner flera fina bilder på omgivningarna kring Trollhättans kända flygmotorindustri, bilder från de populära besöksdagarna och tidstypiska bilar på personalparkeringen. Vi gör också ett besök på ritkontoret, och på ytbehandlingen. Ni får ta del av flera bilder från inköpsavdelningen och också se bilder på den egna stråkorkester och blåsorkestern som varit verksam inom flygmotorindustrin i staden!

Länken som tar dig till Innovatums bildarkiv på webben hittar du här, där du kan ta del av de nyligen tillagda bilderna. Det finns också ett urval av bilderna som lagts till här nedan.

Goda nyheter

Innovatum Science Center
13.02.24
Innovatum Science Center
09.02.24
Innovatum Science Center
09.02.24
Innovatum Science Center
05.02.24
Innovatum Science Center
05.02.24
Innovatum Science Center
02.02.24
Innovatum Science Center
24.01.24