INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16
tord-viklunds-fotodonation-tord-viklund-i-samband-med-deltagande-i-innovatums-industrihistoriska-dokumentationsarbete-kring-trollhattans-industrier-2017

Berättelser från SAAB: Tord Viklunds donerade fotosamling

Med ett gott tekniskt handlag, och till lycka för historieintresserade ofta med en kamera i närheten, har Tord Viklund verkat för SAAB både i Trollhättan och internationellt. Sedan en tid finns delar av Tords egna bildsamling från karriären i Innovatums och SAAB Car Museums samlingar.

Foton från nära och fjärran
Tord Viklunds karriär på SAAB i Trollhättan blev lång. Många år på SAAB:s modell- och prototypverkstad (KMX) följdes av flera år som lastbilschaufför runtom i Sverige och resten av Europa för SAAB:s räkning. Därtill hann han också med en period inom så kallad milsamling och provkörning som en av de kända ”Vänern runt”:arna på SAAB, och han kom också att efter pensionen arbeta med det historiska arvet på SAAB bilmuseum i Trollhättan.

Då tillåtelse och möjlighet fanns, har Tord också hunnit dokumentera sitt yrkesliv i fotoväg vilket nu kommer att kunna glädja historisk intresserad allmänhet i framtiden.

Bland Tords bilder kan man ta del av lastbilsresor till Spanien med SAAB:s flaggskepp SAAB 9-5 1998, fantastiska vinterbilder från flera resor till Norrland och runt Vänern, och också en och annan bild på legendariske rallyföraren och senare PR-mannan för SAAB – Erik ”Carlsson på taket” Carlsson. Detta till exempel från Tords resor tillsammans med denne och kollegor från SAAB Car Museum till festivaler som ”Goodwood Festival of Speed” 2002 och 2004.

Arbetet med bilderna framöver
Arbetet fortsätter med den donerade fotosamlingen framöver. Redan idag har kanske flera sett att tillgängliggörande skett på Innovatums bildarkivs respektive SAAB Car Museums Instagramkonto.

Detta fortsätter framöver, och bilderna kommer också längre fram att finnas tillgängliga på Innovatums bildarkiv på webben i en samlad bildserie.

Här intill bjuder vi nu på några exempel ur Tords samling. Håll utkik efter fler av Tords bilder framöver!

Följ Innovatums bildarkiv på Instagram
Följ Saab Car Museum på Instagram

Goda nyheter

Innovatum Science Center
18.09.23
Innovatum Science Center
13.09.23
Kulturarv
30.08.23
Innovatum Science Center
23.08.23
Innovatum Science Center
23.08.23
Innovatum Science Center
22.08.23
Innovatum Science Center
20.07.23