INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16
torbjorn

Berättelser från SAAB: Torbjörn Trollby var mekaniker på SAAB:s legendariska tävlingsavdelning

Tillgänglighetsgörandet från Innovatums industrihistoriska intervjuprojekt med tidigare SAAB-anställda fortsätter. I detta utdrag ur intervjuserien med SAAB-veteraner kan du ta del av Torbjörn Trollbys berättelse om hur det var att arbeta som mekaniker på Safarirallyt i Afrika år 1963. På bilden här intill ses Torbjörn vid en av SAAB:s tävlingsbilar på SAAB Car Museum i Trollhättan år 2020. Därtill ses samme Torbjörn, fast 57 år tidigare, på bild från Safarirallyt 1963 hämtat från Torbjörns egentagna film från äventyret. Som synes just då under en välbehövlig läskpaus i ett av servicefordonen.

”Det är inte så långt ifrån Ubenazomozi i Tanzania…”
Torbjörn Trollby, född och uppvuxen i Trollhättan, anställdes som mekaniker på SAAB:s tävlingsavdelning i januari 1963 och kom att arbeta på denna mytomspunna plats till SAAB la ner avdelningen 1980.

Därefter fick han en lång karriär på företagets klimatavdelning fram till pensionen, bland annat inom utveckling och utvärdering av AC, defroster och mycket annat på många av SAAB:s modeller.

I detta utdrag ur intervjun med Torbjörn, från Innovatums industrihistoriska dokumentationsprojekt med intervjuer av SAAB-veteraner, fokuserar vi dock på hans allra första tid på tävlingsavdelningen. Framförallt på minnen från Safarirallyt i Afrika år 1963 där Torbjörn arbetade som mekaniker åt rallylegendaren Erik ”Carlsson på taket” Carlsson.

Hör Torbjörn själv berätta mer om hur en myrslok kom att sabotera Eriks segerchanser i detta rally. Därtill om servicejobb i Ubenazomozi i Tanzania, och om hur Torbjörn tillsammans med kollegor hittar och lagar Eriks bil i djungeln i närheten av Dar Es Salaam i Tanzania, och sedan kör den för egen maskin till Nairobi i Kenya i karavan med två servicebilar. En äventyrsfylld resa ska det visa sig…..

Klicka på länken här nedan för att ta del av denna första del ur intervjun med Torbjörn.

Mer kring projektet och intervjuernas form
Resultatet av intervjuerna från Innovatums projekt med intervjuer av tidigare SAAB-anställda kommer att kunna presenteras både i ljudform- och i transkriberad textform framöver. Frågeställningarna som använts i intervjuerna har varit i form av mer öppen form, för att möjliggöra och uppmuntra ett friare berättande.

Efter gjord intervju har den intervjuade själv fått lyssna igenom den sammanställda intervjun i sin helhet. Den färdiga intervjun är därför genomlyssnad av den som blivit intervjuad och också i vissa fall ändrad i form av tillägg från kompletterande intervju med förtydliganden utifrån den intervjuades önskemål. Den intervjuade har också haft möjligheten att få eventuella önskade delar borttagna. Den färdiga intervjun är därför en version som den intervjuade lämnat sitt uttryckliga godkännande till att bevara och tillgänglighetsgöra i projektet för framtiden.

Mer information om projektet finns att läsa i den första publicerade artikeln här.

Hör Torbjörn Trollby berätta om sitt arbete som mekaniker under Safarirallyt 1963

Goda nyheter

Innovatum Science Center
18.09.23
Innovatum Science Center
13.09.23
Kulturarv
30.08.23
Innovatum Science Center
23.08.23
Innovatum Science Center
23.08.23
Innovatum Science Center
22.08.23
Innovatum Science Center
20.07.23