INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER: All dagar kl. 10-17
Logotyp "Innovatum Science Center"
tavlingsavdelningensbesok-maj2019

Berättelser från SAAB: Tävlingsavdelningen återsamlades kring Astrid Marklunds unika fotoskatt

Inom ramen för Innovatums arbete med Trollhättans industrihistoria bedrivs industrihistoriska dokumentationsprojekt för att bevara och tillgänglighetsgöra de anställdas berättelser för framtiden.

En av deltagarna i intervjuprojektet med SAAB-veteraner, Astrid Marklund från SAABs tävlingsavdelning, passade på att åter samla sina kollegor på Innovatum i Trollhättan i maj 2019 för att tillsammans titta på hennes egna historiska bildskatt från vardagen på tävlingsavdelningen.

Om SAABs tävlingsavdelning
SAAB:s tävlingshistoria är vida känd. Legendariska förare som exempelvis Stig Blomqvist, Erik ”Carlsson på taket” Carlsson, Per Eklund, Pat Moss och Carl-Magnus Skogh har alla under en tid varit sammankopplade med SAAB, och har med personlig skicklighet i kombination med företagets tekniska landvinningar och dedikerade tävlingsavdelning alla rönt stora framgångar världen runt.

Tävlingsavdelningen i Trollhättan las ned i början av 1980-talet, men kollegornas vänskap har bestått och de har genom åren haft flera återträffar, bland annat på SAAB Car Museum. Nu närmare 40 år sedan nedläggningen av tävlingsavdelningen samlades många av dem igen för en unik fotostudie, för att prata minnen och ytterligare förse Astrids foton med metadata kring både de unika miljöerna och bilarna de verkat kring.

Delar av SAAB:s legendariska tävlingsavdelning samlad
Vid samlingstillfället godkände deltagarna att en samlingsbild togs för publicering på Innovatums webb för att berätta om detta tillfälle. Vi är därför glada att kunna visa denna trevliga ögonblicksbild under pågående diskussion från metadatamötet i forskarsalen Kanalen intill Trollhättans Föreningsarkiv och Innvovatums bildarkiv i maj 2019.

Astrids unika fotosamling
Astrid Marklunds karriär på SAABs tävlingsavdelning började 1969, och tack vare hennes intresse för foto, hennes administrativa ådra, och naturligtvis mycket på grund av vänskapen med kollegorna på tävlingsavdelningen har vi nu möjlighet att kunna få en inblick i vardagen på SAABs tävlingsavdelning.

Astrids bilder visar kollegor med bilar på väg till tävlingar i fjärran länder. SAAB 96:or, SAAB 99:or, rejält servicelastade SAAB 99 Combi Coupé på väg till rallyn i Finland, men också fikor med semlor och ögonblicksbilder av kollegorna i verkstads- och kontorsmiljö. Allt ryms i Astrids samling.

I samband med Astrids deltagande i SAAB-veteranintervjuprojektet, bestämde hon sig också att låta digitaliserade kopior av hennes egna bilder bevaras och användas i den historiska verksamheten på Innovatum och SAAB Car Museum.

Mer information kring Astrids bilddonation kommer längre fram.

Läs mer om Innovatums industrihistoriska dokumentationsprojekt kring SAAB >
Läs mer om historiken bakom SAAB:s tävlingsavdelningen på SAAB-veteranernas i Trollhättans webbsida >

Goda nyheter

Innovatum Science Center
17.07.24
Innovatum Science Center
11.07.24
Innovatum Science Center
10.07.24
Innovatum Science Center
28.06.24
Innovatum Science Center
28.06.24
Projekt
26.06.24