INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16
berattelse-fran-saab-vinterprov

Berättelser från SAAB: Prov i kyla med Bertil, Birger och Hans

Vinterkylan var ytterst närvarande vid start av bilar i kylcontainers under SAAB:s många år av vinterprov i Norrland. Här bjuder vi nu på en återblick till historisk, härlig vinterkyla i digital form tillsammans med SAAB-veteranerna Bertil, Birger och Hans i ett utdrag ur Innovatums industrihistoriska dokumentationsinsats kring stadens industrier.

Vikten av vintertest, och graden av upplevd kyla
SAAB fick tidigt ett omdöme om sig att erbjuda ytterst lämpliga vinterbilar. God värmekomfort och framhjulsdrift var något som många konsumenter uppskattade vid körande på kyliga och isiga vintervägar.

Bertil Andersson, Hans Nilsson och Birger Wilhelmsson hade alla långa karriärer på SAAB, och vi kommer att kunna återkomma till många spännande utdrag ur intervjun genomförd med dem från Innovatums industrihistoriska dokumentationsarbete.

Just i detta klipp vänder vi initialt blicken till körning i extrem värme under resor för SAAB, men främst och mest berörs kyliga vinterprov i norra Sverige.

Ta del av hur man professionellt utvärderar och dokumenterar hur kyla upplevs i en uppstartad SAAB i sträng kyla, berättat av Birger.

Därtill får du höra Bertil berätta om lättstartande dieselbilar, och höra Hans berätta en berättelse från hans tidiga karriär om när kvicksilvertermometern var ett stående mätverktygsinslag i en kollegas bils instrumentbräda på Halvorstorp i Trollhättan.

Klicka på länken här nedan för att ta del av denna första utdrag ur intervjun med Bertil, Birger och Hans.

Mer kring projektet och intervjuernas form
Resultatet av intervjuerna från Innovatums projekt med intervjuer av tidigare SAAB-anställda kommer att kunna presenteras både i ljudform- och i transkriberad textform framöver. Frågeställningarna som använts i intervjuerna har varit i form av mer öppen form, för att möjliggöra och uppmuntra ett friare berättande.

Efter gjord intervju har den intervjuade själv fått lyssna igenom den sammanställda intervjun i sin helhet. Den färdiga intervjun är därför genomlyssnad av den som blivit intervjuad och också i vissa fall ändrad i form av tillägg från kompletterande intervju med förtydliganden utifrån den intervjuades önskemål. Den intervjuade har också haft möjligheten att få eventuella önskade delar borttagna. Den färdiga intervjun är därför en version som den intervjuade lämnat sitt uttryckliga godkännande till att bevara och tillgänglighetsgöra i projektet för framtiden.

Mer information om projektet finns att läsa i den första publicerade artikeln här.

Hör Bertil, Birger och Hans berätta om vinterprov i Norrland på PrismaVG
Läs mer om Innovatums industrihistoriska dokumentationsprojekt med tidigare SAAB-anställda

Goda nyheter

Innovatum Science Center
18.09.23
Innovatum Science Center
13.09.23
Kulturarv
30.08.23
Innovatum Science Center
23.08.23
Innovatum Science Center
23.08.23
Innovatum Science Center
22.08.23
Innovatum Science Center
20.07.23