INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16
nils-gustafsson

Berättelser från SAAB – Nils ”Nisse” Gustafsson byggde SAAB 92 år 1951

Tillgänglighetsgörandet från Innovatums industrihistoriska intervjuprojekt med tidigare SAAB-anställda fortsätter.

I detta utdrag ur intervjuserien med SAAB-veteraner kan du höra Nils ”Nisse” Gustafsson berätta om hur det var att bygga SAAB:s första serietillverkade bil, SAAB 92. En berättelse som också ger en inblick i hur arbetsintensiv tidig biltillverkning var sett till behovet av handkraft.

På bilden här intill ses Nisse vid en SAAB 92 på SAAB Car Museum.

Från såg till SAAB
Nisses yrkeskarriär inom Trollhättans industrier började dock inte på SAAB. Innan dess hade han arbetat på anrika industrin Stridsberg och Biörck i Trollhättan. Tiderna hade förändrats under 1950-talets första år, och Nisse och en kompis beslöt sig för att se vad biltillverkaren på Stallbackaområdet hade att erbjuda dem.

Detta blev starten på en lång karriär på SAAB för Nisse, som utöver ett långt arbetsliv också varit mycket aktiv i företagets egna idrottsförening IF SAAB. Han kom därefter att vara, och är än idag, i högsta grad involverad i arbetet inom SAAB-veteranerna och i deras arbete att arbeta för SAAB Car Museum och i att hålla historien om Trollhättans industri levande och bevarad.

Framöver kommer vi att ta del av fler berättelser från Nisse, men allra först vänder vi blickarna mot Trollhättan och 1951, och låter han berätta vad han praktiskt gjorde på SAAB:s allra första serietillverkade bil – SAAB 92:an.

Klicka på länken här intill för att ta del av denna första del ur intervjun med Nisse.

Mer kring projektet och intervjuernas form
Resultatet av intervjuerna från Innovatums projekt med intervjuer av tidigare SAAB-anställda kommer att kunna presenteras både i ljudform- och i transkriberad textform framöver. Frågeställningarna som använts i intervjuerna har varit i form av mer öppen form, för att möjliggöra och uppmuntra ett friare berättande.

Efter gjord intervju har den intervjuade själv fått lyssna igenom den sammanställda intervjun i sin helhet. Den färdiga intervjun är därför genomlyssnad av den som blivit intervjuad och också i vissa fall ändrad i form av tillägg från kompletterande intervju med förtydliganden utifrån den intervjuades önskemål. Den intervjuade har också haft möjligheten att få eventuella önskade delar borttagna. Den färdiga intervjun är därför en version som den intervjuade lämnat sitt uttryckliga godkännande till att bevara och tillgänglighetsgöra i projektet för framtiden.

Mer information om projektet finns att läsa i den första publicerade artikeln här.

Hör Nisse Gustafsson berätta vad han arbetade med på SAAB 92 år 1951 >
Läs mer om Innovatums industrihistoriska dokumentationsprojekt med tidigare SAAB-anställda >

Goda nyheter

Innovatum Science Center
18.09.23
Innovatum Science Center
13.09.23
Kulturarv
30.08.23
Innovatum Science Center
23.08.23
Innovatum Science Center
23.08.23
Innovatum Science Center
22.08.23
Innovatum Science Center
20.07.23