INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16
uno-dahl08

Berättelser från SAAB: 1000 mil genom Australien med Uno Dahl

Tillgänglighetsgörandet från Innovatums industrihistoriska intervjuprojekt med tidigare SAAB-anställda fortsätter. I detta utdrag ur intervjuserien med SAAB-veteraner får du ta del av strapatsrikt bilresande genom de vida vidderna i Australien i en SAAB 9000 år 1984. Lyssna till Uno Dahl när han berättar om minnen från utprovningsresan som förlades ”down under” inför den kommande lanseringen av SAAB:s ikoniska succébilmodell.

Full fart under åren på SAAB med Uno Dahl!
Uno Dahl har haft många ansvarsområden i sin karriär på SAAB mellan 1972 och 2007. Utmaningarna under arbetslivet har varit spännande och stora, resorna runtom i världen återkommande och övertidstimmarna många.

Men glädjen över att ha haft ett intressant och utmanande tekniskt arbete, samt vänskapen, och det goda utbytet, med de många kollegorna på SAAB i Trollhättan och från resten av världen belyses också tydligt av Uno i den gjorda intervjun.

Alla dessa teman kommer vi glädjande också att kunna återkomma framöver i tillgängliggörandet av fler utdrag från den långa intervjun som genomförts med Uno.

Men först tittar vi närmare på en provresa i Australien.

Inför lanseringen av SAAB 9000: utprovning i Australien 1984
Uno, i detta intervjuutdrag i sitt arbete vid utprovningsverksamheten på SAAB, genomförde otaliga mil i utvärderingen av SAAB:ar både i prototypstadie och under bilmodellernas fortsatta utveckling. I detta första utdrag ur intervjun är bakgrunden den att SAAB beslutat sig för att företa en rejäl utprovningssession, och att utnyttja sommarsäsongen i Australien som känt infaller under början av kalenderåret. Detta för att ytterligare testa SAAB 9000 som stod inför en snar lansering.

”När du lämnar The Outback, så tar du till höger…”
Varmt välkommen att få en främst geografisk ruttinblick, vi sparar denna gång tekniken till annat utdrag, från utprovningsresan med Uno och kollegor. Följ länken här intill för att höra Uno berätta om hur en för de flesta ovanlig ”vanlig vecka på jobbet” för honom och teamet såg ut.

Hör mer om en enorma avstånd, ändlösa grusvägar, krasande hotellmattor, översvämmade vägar och oklara rutter. Därtill får du höra om restauranger som främst lockade teamet till inköp av vatten per flaska, och kanske också ett och annat om möjligheterna till svalkande kvällsbad med eller utan hajar för ett uttröttat utprovningsteam från Trollhättan på Australiens östkust!

Intresserad av mer historia kring SAAB? Följ länken nedan för att läsa på mer om Innovatums dokumentationsarbete kring SAAB.

Och som alltid: glöm inte att besöka SAAB Car Museum i Trollhättan för mer underbar SAAB-historia.

Mer kring projektet och intervjuernas form
Resultatet av intervjuerna från Innovatums projekt med intervjuer av tidigare SAAB-anställda kommer att kunna presenteras både i ljudform- och i transkriberad textform framöver. Frågeställningarna som använts i intervjuerna har varit i form av mer öppen form, för att möjliggöra och uppmuntra ett friare berättande.

Efter gjord intervju har den intervjuade själv fått lyssna igenom den sammanställda intervjun i sin helhet. Den färdiga intervjun är därför genomlyssnad av den som blivit intervjuad och också i vissa fall ändrad i form av tillägg från kompletterande intervju med förtydliganden utifrån den intervjuades önskemål. Den intervjuade har också haft möjligheten att få eventuella önskade delar borttagna. Den färdiga intervjun är därför en version som den intervjuade lämnat sitt uttryckliga godkännande till att bevara och tillgänglighetsgöra i projektet för framtiden.

Mer information om projektet finns att läsa i den första publicerade artikeln här.

Hör Uno Dahl berätta om utprovningsresan med SAAB 9000 i Australien

Goda nyheter

Innovatum Science Center
13.02.24
Innovatum Science Center
09.02.24
Innovatum Science Center
09.02.24
Innovatum Science Center
05.02.24
Innovatum Science Center
05.02.24
Innovatum Science Center
02.02.24
Innovatum Science Center
24.01.24