INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16
Arkivens Dag 2022 - Framträdande av Manskören Sångarbröderna i Trollhättan. 1940- eller 1950-tal. Bild beskuren. Foto ur föreningens arkiv i Trollhättans Föreningsarkiv.

Rapport från Arkivens Dag 2022: fokus på kulturföreningar i Trollhättan

Trollhättans Arkivförening arrangerade tillsammans med Föreningen Trollhättebor Arkivens Dag 2022 på Folkets Hus. Exempel från anrika kulturföreningars arkiv ur Trollhättans Föreningsarkiv fanns med, och ett föredrag om en gitarrmakare från närområdet som blev världskänd hölls!
Utställningen från föreningsarkivet

Trollhättans Arkivförening valde i år att skapa en utställning med varierande exempel från olika kulturföreningar i Trollhättan. Bland föreningarnas material som visades upp återfanns till exempel protokoll, foton och exempel på föreningarnas egna trycksaker från flydda tider.

Ett större antal anrika körer, teaterföreningar och musikföreningars handlingar fanns med i urvalet som föreningen valt ut. Tillsammans gav de dagens besökare fantastiska exempel på kulturföreningarnas långa och rika historia i Trollhättan.

Här nedan kan du del av några av exemplen ur utställningen, tillsammans med foton på några av de historieintresserade besökare som tittade förbi utställningen under Arkivens Dag på Folkets Hus i Trollhättan.

Årets föredrag – om legendarisk gitarrmakare från Väne-Åsaka

Kanske har du hört om Levin-gitarrer? Grundaren Herman Carlson Levin föddes 1864 i Väne-Åsaka, och kom att bli känd världen över för sina gitarrer.

Olle Pettersson från föreningen Trollhättegillet höll denna dag ett föredrag om Hermans liv och karriär som gitarrtillverkare, och kring bolaget Levin-gitarrers historia.

Olle la skickligt och intressant fram berättelsen om hur en enastående skicklig hantverkare kom att bli världskänd för gitarrerna som sedan också låg grunden för instrumentbolaget som bar hans namn. Genom ett omfattande insamlingsarbete av material, också i samarbete med släktingar till Herman, har Olle genom noggrant användande av källorna sedan skapat föredraget som hölls inför en intresserad publik denna dag.

Tack, och glöm inte att rädda föreningslivets historia!

Ett stort tack till alla besökare som kom förbi under Arkivens Dag. Tack för intressanta historiska diskussioner, och för frågor kring arkivföreningen och föreningsarkivet!

Kom ihåg att hjälpa till att rädda din egen förenings historia för framtiden.

Alla aktiva föreningar i Trollhättan kan bli medlemmar i Trollhättans Arkivförening och bevara sina föreningshandlingar i Trollhättans Föreningsarkiv. Följ länken nedan för mer information.

Därtill! Kanske har du, eller till var det finns, föreningshandlingar från en nedlagd förening som verkat i  Trollhättan?

Ta gärna kontakt med föreningsarkivet – vi arbetar också aktivt för att tillse att nedlagda föreningar från Trollhättans handlingar bevaras för framtiden. Nedlagda föreningars, som varit verksam i Trollhättan, handlingar kan lämnas kostnadsfritt till föreningsarkivet.

Är du nyfiken på att ta reda på mer om kulturföreningarna som nämns ovan, eller annan förening i Trollhättan? Välkommen att ta kontakt och boka tid i föreningsarkivets forskarsal på Innovatum Science Center.

Läs mer om hur din förening kan bli medlem i Trollhättans Arkivförening här.

Intresserad att komma och forska i föreningsarkivet? Läs mer här.

 

Goda nyheter

Innovatum Science Center
13.02.24
Innovatum Science Center
09.02.24
Innovatum Science Center
09.02.24
Innovatum Science Center
05.02.24
Innovatum Science Center
05.02.24
Innovatum Science Center
02.02.24
Innovatum Science Center
24.01.24