INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16
forskarfredag

Forskarfredag 2021

Framtidens liv och boende när Trollhättan uppmärksammar Forskarfredag 2021 på Innovatum Science Center.

Forskarfredag hela veckan på Innovatum Science Center i Trollhättan med aktiviteter från 21-23 september 2021. Elever från Stavreskolan deltar i workshops, utställningsbesök, föreläsningar och träffar med forskare.

170 elever i årskurs 4-5 från Stavreskolan kommer att få träffa Kristina Snuttan Sundell som är professor i Zoofysiologi vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet. Hon berättar om framtidens mat från hav och sjöar – vem vill provsmaka friterad sjöstjärna eller tång-knäckebröd? Världens befolkning förväntas öka till nästan tio miljarder år 2050. Alla dessa människor behöver mat – och inte vilken mat som helst, utan näringsriktig och hållbart producerad mat. Träffen sker den 21 september.

Den 22 och 23 september besöker samma elever Innovatum Science Center och deltar i följande program:

DEN GRÖNA STADEN/THE SUSTAINABLE CITY
Visning av utställningen samt mini-föreläsning

Jordens städer växer fort. År 2050 förväntas 70% av alla människor bo i städer – det är runt 6,5 miljard människor. Samtidigt ger klimatförändringarna varmare och mer extremt väder med stormar och översvämningar. Idag är de flesta städerna byggda och planerade i asfalt och betong. Biltrafiken upptar enorma ytor och det mesta som äts och köps transporteras till städerna på lastbil. För att anpassas till framtiden behöver städerna bli grönare och mer självförsörjande. Vi som bor i städerna behöver ändra beteenden. Vill vi lösa klimatproblemen är städerna platsen att börja på!

Guidning i utställningen och miniföreläsning av Innovatum Science Centers utställningsdesigner Pär Mauritzson.

WORKSHOP
I denna workshop visar vi på de miljömässiga fördelarna av att odla hydroponiskt samt hur olika lösningar på detta kan se ut – i stor och liten skala. Eleverna får själva skapa ett enkelt system för hydroponisk odling av kryddväxter. Behållarna för näringslösningen är återvunna tetrapack som eleverna får ta med hem till klassrummen för att se hur det så småningom gror. Workshopen genomförs av Innovatum Science Centers pedagoger.

TRÄFF MED FORSKARE
Om samhällsutveckling, transporter och mobilitet

MARIA HÅKANSSON är civilingenjör i Samhällsbyggnadsteknik och arbetar idag som marknadsområdeschef för Samhällsutveckling på AFRY. Maria har också varit projektledare på flera forskningsprojekt.

Under forskarveckan berättar Maria om FN:s utvecklingsmål, Agenda 2030, sett till transporter och mobilitet och ger exempel på vad som är beståndsdelarna i ett hållbart transportsystem. Hur påverkar det hur vi lever våra liv i framtiden? Hur rör vi oss i staden? Vad kommer vi att ställa för krav på fordon och tjänster? Hon ger också exempel på vad som krävs, vad som görs och var svårigheterna ligger. Marias mål är att inspirera och att lyssna. Samhället är något vi bygger tillsammans. Barnens perspektiv i samhällsplaneringen är otroligt viktig.

MAGNUS KARLSTEEN är docent i materialfysik på Institutionen för fysik på Chalmers. Han är projektledare på Chalmers för Riksidrottsuniversitetet i Göteborg och verksam inom Chalmers satsning på Sport & Teknologi med särskilt ansvar för ridsport och hästens välfärd. Han berättar om hur AI kan användas för att hjälpa hundar som lider av syrebrist. Han tar även upp hur det är att arbeta som forskare och hur bred forskning kan vara.

EDVIN LISTO ZEC har bakgrund som civilingenjör inom teknisk matematik från Chalmers tekniska högskola och jobbar idag som forskare på forskningsinstitutet RISE samt är doktorand på KTH. Edvin forskar på maskininlärning, en typ av AI där algoritmer lär sig hitta samband och mönster i data utan mänsklig hjälp. Några exempel på hur detta kan användas är maskiner som kan lära sig att förstå mänskligt språk eller kunna analysera objekt i bilder.

Goda nyheter

Innovatum Science Center
13.02.24
Innovatum Science Center
09.02.24
Innovatum Science Center
09.02.24
Innovatum Science Center
05.02.24
Innovatum Science Center
05.02.24
Innovatum Science Center
02.02.24
Innovatum Science Center
24.01.24