INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER: All dagar kl. 10-17
Logotyp "Innovatum Science Center"
Åkeriägarna Carl-Gustaf, Anders och Lars Hallberg vid C.B Hallbergs åkeris sista lastbil år 2013. Bild beskuren. Bildkälla: C.B, Hallbergs åkeris samling i Innovatums bildarkiv.

C.B. Hallbergs unika åkerihistoria i bild till Innovatums bildarkiv

Innovatums bildarkiv kan nu stoltsera med en ny bildserie. Detta då C.B. Hallbergs åkeris (CBH) egna bildserie lagts till samlingarna, genom en större bilddonation från familjen Hallberg och Gudmundsson. Varmt välkommen att ta del av unik åkerihistoria från Trollhättan i bildform.
Starten på ett historiskt samarbete – bokstavligt

År 2020 tog Lars Hallberg från tidigare C.B. Hallbergs åkeri kontakt med arkivarie vid Innovatums bildarkiv för att diskutera möjligheten till bevarandet och tillgängliggörandet av familjen Hallbergs åkeris historia i bildform. Antalet foton var många. Familjen hade tidigt dokumenterat sin verksamhet i fotoform, och Lars bror Carl-Gustaf var en ivrig fotograf de senaste decennierna vilket skapar en unik inblick i åkeriets utveckling sett till lokaler, personal, fordon och uppdrag. Glädjande finns också många bilder från Trollhättan i samlingen, vilket också kommer att vara spännande för de med generellt lokalhistoriskt intresse för staden.

Lars initiativ etablerade ett samarbete mellan arkivet inom kulturarv på Innovatum Science Center, och bröderna Anders och Lars Hallberg och deras kusin John-Gustaf Gudmundsson – vilket gjort det möjligt för Innovatums bildarkiv att bevara och tillgängliggöra en del av Trollhättans åkerinärings historia för framtiden åt allmänheten.

 

C.B Hallbergs åkeri och några av dess milstolpar

Åkerinäringen i Trollhättan grundades redan 1905 av Carl Birger Hallberg (född 1884) och hans fru Hulda (född 1882), verksamt som häståkeri och fotogenförsäljning. Hästarna var länge i fokus, och var också ett livslångt intresse för Carl Birger. Den allra första lastbilen köpte åkeriet redan 1919, och man bedrev redan under 1920-talet omfattande busstrafik i Trollhättan.
1940 gick Carl Birger och Hulda ur tiden, och sonen Carl Evert och dottern Elna Maria (John Gustaf Gudmundsson mor) tar över verksamheten. Bolaget drivs då av familjerna Hallberg och Gudmundsson, då Elna Maria gifter sig med Gustaf Gudmundsson och tar namnet Gudmundsson.

1950 passerar åkeriet femtiotalet anställda. 1967 såldes bussarna i samband med högertrafikomläggningen till Trollhättan Stad, och bolaget kom från denna tidpunkt att bli ett renodlat lastbilsåkeri. Bland annat med körningar för Ferrolegeringar, Vattenfall, Lantmännen och SAAB, i närområdet bland andra uppdrag. Bröderna Anders, Lars och Carl-Gustaf kommer tidigt in i företaget på 1960-talet, och driver senare företaget tillsammans, tills de väljer att sälja den sista lastbilen år 2013.
Mer information om familjen Hallberg framgår också av metadatan kring bilderna som familjen Hallberg och Gudmundsson bistår genom den arbetsgrupp som bildats rörande denna unika fotoskatt.

 

Välkommen att ta del av unik åkerihistoria – med än mer innehåll framöver

Vi riktar ett stort tack till familjen Hallberg och familjen Gudmundsson, för den vänliga donationen – och det idoga arbete de genomfört, och genomför, med att hjälpa arkivet vid Innovatum Science Center med metadata till samlingen – och därtill också för alla de intressanta historiska diskussionerna som följt av samarbetet.

Redan nu finns en första inblick att ta del av som visar på bredden på bilderna i detta stora bildarkiv, med ett trettiotal nytillagda bilder. Mer läggs till kontinuerligt.

Ta del av de nyligen tillagda bilder genom att klicka här. Länken öppnas i en ny flik i webbläsaren. Nedan finner du också ett urval av bilder ur fotosamlingen.

Goda nyheter

Innovatum Science Center
17.07.24
Innovatum Science Center
11.07.24
Innovatum Science Center
10.07.24
Innovatum Science Center
28.06.24
Innovatum Science Center
28.06.24
Projekt
26.06.24