INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER Måndag Stängt Tisdag-Söndag kl. 11-16
unodahl-saab9000-kolmarden

Berättelser från SAAB: Uno Dahls bilddonation visar SAAB och världen

Rubriken är vald med omsorg. I dagarna donerade nämligen Uno Dahl kopior på en samling av sina egentagna foton från hans yrkeslivs resor världen över med (och i) SAAB till de historiska samlingarna hos SAAB Car Museums och Innovatum i Trollhättan.

Världen runt i SAAB med Uno Dahl
Uno Dahls långa karriär på SAAB, bland annat under många år som ansvarig för komplettbilstestningsverksamheten, tog honom världen över med SAAB.

Med sig på många av resorna hade han den egna kameran för att i yrkesutövningen dokumentera bilarna och sina resor. Därtill passade Uno och hans kollegor på att fotografera områdena de färdades igenom. Efter hemkomst var det obligatoriskt att lämna in alla filmrullar som tagits under provresan. Filmerna framkallades av SAAB:s egen fotostudio, och sedan fick man tillbaka sina foton efter det att bilmodellen hade lanserats.

Vad bildskatten innefattar
Unos bilder ger en fascinerande inblick i hans arbete, och dokumenterar hans resor för SAAB världen över. Här kan man ta del av provresor genom Australien, Dubai, Kuwait och USA – för att nämna några exempel. Och naturligtvis också från återkommande resor genom Sverige, till exempel när det gäller utförda vinterprov.

Bildmaterialet visar vidare de ikoniska bilmodellerna som satte Trollhättan på världskartan i olika testmiljöer med högt skilda geografiska egenskaper. Det bjuder på dokumenterade färder genom underbara öknar, vintervidder i norr och ger också en inblick i SAAB:s förändring genom åren. Här finns vidare framgrävningar av bilar ur sand- och snöhögar och reparationsinsatser och service vid väggrenen. Ögonblicksbilder från besök i gör-det-själv-biltvättar i bergsbyar samt besök på SAAB-återförsäljare och verkstäder i Mellanöstern. Och så mycket mer.

Arbetet med bilderna framöver
Nu fortsätter arbetet med att förse bilderna med metadata, för att underlätta sökbarhet och tillgängliggörandet framöver. Men redan nu går det att ta del av några första exempel ur bildskatten här intill.

Mer SAAB-historia tillgänglig
Intresserad av mer historia kring SAAB? Följ länken nedan för att lyssna på ett utdrag där Uno Dahl berättar om en provresa genom Australien. Du kan också läsa mer om Innovatums dokumentationsarbete kring SAAB.

Och som alltid: glöm inte att besöka SAAB Car Museum i Trollhättan för mer fantastisk SAAB-historia.

Hör Uno Dahl berätta om utprovningsresan med SAAB 9000 i Australien

Läs mer om SAAB Car Museum

Goda nyheter

Innovatum Science Center
13.02.24
Innovatum Science Center
09.02.24
Innovatum Science Center
09.02.24
Innovatum Science Center
05.02.24
Innovatum Science Center
05.02.24
Innovatum Science Center
02.02.24
Innovatum Science Center
24.01.24