INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER: All dagar kl. 10-17
Logotyp "Innovatum Science Center"
NOHAB-veteran Karsten Fredriksson under industrihistorisk intervju på Innovatum Science Center 2018.

Berättelser från NOHAB: Karsten Fredriksson anställdes på 1950-talet

Dags för ännu ett ljudutdrag ur Trollhättans rika historia, hämtat från det industrihistoriska dokumentationsarbete som bedrivs inom kulturarv vid Innovatum Science Center. Hör NOHAB-veteranen Karsten Fredriksson berätta om några år på 1950-talet.
Karsten om en spännande tid i Trollhättans historia – och om hur man blev anställd på NOHAB

I detta utdrag ur en intervju med NOHAB-veteranen Karsten Fredriksson gjord 2018 får du ta del av Trollhättehistoria från 1950-talet.

Hör Karsten Fredriksson berätta om hur han kom att börja arbeta på NOHAB på 1950-talet. Hör honom också berätta om en nedgång för NOHAB mot slutet av samma decennium som ledde till ett kort inhopp på Arvidssons mekaniska verkstad. Det är långt ifrån omöjligt att du suttit på en balkong byggd av Karsten tillhörande en lägenhet ägd av kommunala bostadsbolaget Eidar AB i staden! Karsten återvände efter några år till NOHAB för en långt arbetsliv där – och fick bland annat jobba med bolagets berömda rapidlok – och mycket mer.

Karsten berättar också andra minnen från vad han sett på bolaget kring anställningsprocessen. Smutsiga händer på en möjlig NOHAB-anställd var sällan något negativt enligt ingenjörerna som anställde. Så inte heller släktskap med tidigare anställda som visat sig kunniga inom NOHAB:s många områden!

 

Mer om det industrihistoriska dokumentationsarbetet inom kulturarv på Innovatum Science Center

Detta är ett utdrag ur en av de industrihistoriska intervjuer som gjorts inom kulturarv vid Innovatum Science Centers verksamhet. Det pågår ett kontinuerligt arbete med dokumentation och tillgängliggörande av stadens industrihistoria – bland annat genom artiklar och intervjuer med tidigare anställda från stadens industrier såsom Flygmotorindustrin, NOHAB och SAAB m.fl..

Tillgängliggörandet görs bland annat på samverkansplattformen Prisma Västra Götaland, där Innovatum Science Center är en part.

 

Dags att ta del av mer historia från Trollhättan!

Klicka här för att lyssna på utdraget ur Karstens intervju.
Läs mer om Prisma Västra Götaland genom att klicka här.
(Länkarna öppnas i ny flik i webbläsaren).

Goda nyheter

Innovatum Science Center
17.07.24
Innovatum Science Center
11.07.24
Innovatum Science Center
10.07.24
Innovatum Science Center
28.06.24
Innovatum Science Center
28.06.24
Projekt
26.06.24