INNOVATUM SCIENCE CENTER • TEL 0520-28 94 00 • ÖPPETTIDER: Stängt 12-20 juni
Logotyp "Innovatum Science Center"
arkivens-dag-2020-dag1-01

Arkivens Dag 2020: En tillbakablick, del 1

Arkivens Dag, alltid andra lördagen i november, är en dag då arkiven runtomkring i Norden speciellt uppmärksammas. I år kommer denna dag att bli annorlunda på de allra flesta platser. Så också i Trollhättan för Trollhättans Arkivförening och för Trollhättans Föreningsarkiv.

Istället för att som de senaste åren befinna oss i Folkets Hus i Trollhättan med utställda exempel ur föreningsarkivet tillsammans med medarrangörer och stor historieintresserad publik, väljer vi att kort blicka tillbaka i föreningens arkiv och här presentera lite av det vi täckt in de senaste åren under Arkivens Dag. Här följer det i digital form – enligt årets tema för Arkivens Dag – ”svart på vitt”.

Bakgrund
Andra lördagen i november i de nordiska länderna firas Arkivens Dag under varierande former. Vanligen görs detta med en publik utställning med exempel ur de lokala arkivens material, ibland kombinerat med föredrag.

Så har också varit formen för arrangerande Trollhättans Arkivförening i Trollhättan, som firat Arkivens Dag sedan många år. I år blir det i och med situationen i världen annorlunda, i linje med de allra flesta platser i Sverige. Under årets tema ”svart på vitt” sammanfattas dock lite av det vi täckt in de senaste åren utifrån Trollhättans Föreningsarkiv – så i år blir det en digital tillbackablick.

Välkommen att här ta del av årets bidrag till Arkivens Dag från Trollhättans Arkivförening ur Trollhättans Föreningsarkiv.

Mingelbilder och exempel ur utställningar
Klicka på bilderna nedan för att ta del av några axplock av de exempelhandlingar som återfunnits utställda på montrarna under Arkivens Dag i Trollhättan de senaste åren. Här återfinns också exempel på ”mingelbilder” på historieintresserade som besökt Arkivens Dag i Trollhättan genom åren. Ett stort tack till dem, och till alla andra som kommit förbi för att ta del av utställningarna och pratat föreningsarkiv och historiskt bevarande!

Och är du efter att ha tagit del av exempelhandlingarna här kanske intresserad av att få reda på mer om Trollhättans rika föreningshistoria? Välkommen att ta kontakt med Trollhättans Föreningsarkiv för att läsa mer – länk finns här intill.

Trollhättans Arkivförenings informationsmaterial
Utöver genomförda förberedelser kring utställningsmaterial och föredrag, så har också genomgående under åren på Arkivens Dag Trollhättans Arkivförenings styrelse varit på plats för att träffa både nuvarande och kommande medlemmar. Här har man också kunnat ta del av informationsmaterial med information om hur en förening i Trollhättan med omnejd kan bli medlem, och det har också funnits material med tips och råd rörande arkivering.

Detta material finns också digitalt tillgängligt. Följ länken här nere till höger för att läsa mer.

Läs mer om Trollhättans Arkivförening
Välkommen att forska i Trollhättans Föreningsarkiv

Goda nyheter