INNOVATUM SCIENCE CENTER
Prisma Västra Götaland

Storytelling på Linmuseet i Kville

Föreningen Bohuslin, som driver Linmuseet i Kville, har tidigare arbetat med ungdomar på sommaren. I och med projektet Unga Värdar kunde föreningen anställa tre ungdomar och en kommunikatör, varpå museet kunde nå ut och erbjuda besökarna en extra upplevelse. Detta är deras berättelse:

För oss var detta det första året som vi har haft ungdomar anställda. Efter att vi i styrelsen bestämt oss fick vi reda på att vi skulle få ett ekonomiskt stöd, dels från Innovatum och dels från Fyrbodal. Ni kan tro att vi gick igång med uppgiften med en trygg förvissning ekonomiskt.

Vi hittade snart tre stycken 15 åringar från Kville med omnejd. Alma K, Alma H och Elvira. I mars träffades vi första gången med teaterpedagog Eva Dahl Norlind och jag , Agneta skrev ett storytelling-manus med utgångspunkt från flera källor. Eva och flickorna tränade sedan tillsammans 17 timmar under våren och försommaren. Jag kom in då och då i processen med glada kunskaper – tillrop och synpunkter. Resultatet blev en levande guidning om hur linet odlades, skördades och bearbetades och flickorna har klarat uppgiften strålande.

Vi tog hjälp av ett redovisningsföretag att hjälpa oss med arbetsgivaravgift och skattedeklaration. Så vår kassör kunde sova gått om natten och inte oroa sig över blankettskrivandet.

Vi satsade också på att ta in Hilal Suboh som kan marknadsföring på sociala medier. Tillsammans med mig som tog bilder och filmade gjorde vi en drive på Facebook med spridningsområde Västra Götaland.

I slutet av sommaren hade vi haft 425 guidningar mot 256 året innan – alltså dubbelt så mycket. Vi har fått fantastiska lovord från våra besökare och gästboken är full med glad och förtjusta besökare. Våra besökare har också visat sitt intresse genom att handla mer. Trots det varma badvädret har vi haft ungefär 800 besökare, 100 mer än förra året.

Och det är roligt för mig som ordförande och som har trott på detta som en möjlig utvecklingsväg för oss. Att hela styrelsen är över måttan nöjda och glada över hur detta provår har gått. Alla som har samarbetat med ungdomarna känner att vi gör något gott.

Agneta Ekman Wingate, ordförande i Bohuslin