INNOVATUM SCIENCE CENTER
Prisma Västra Götaland

Mordgåtan på järnvägen

När samverkan mellan ett arbetslivsmuseum och en lokal yrkesutbildning är som bäst, kan det bli mord på tåg som lockar en helt ny publik till museijärnvägen och säljer slut på alla biljetter på nolltid. En klar succé som ger mersmak.

Brittsommaren och höstfärgerna fullkomligt överrumplar mig med skönhet när jag åker emot Skara gamla järnvägsstation. När jag kommer fram står en hel skara män uppställda vid den bakersta godsvagnen. De är alla iklädda järnvägskläder från förr och de samtliga ler stort i solen.

-Det är här det ska bli mordgåtor på tåget säger jag. Hur känns det?
-Vill du höra det på västgötska? frågar en av dem.
-Ja gärna det, säger jag.
-Detta ska bli sketa kul!

Den lokala yrkesutbildning Skara Skolscen har inrättat ett samarbete med Skara Lundsbrunns Järnvägar, som föreningen är mycket glada för. Eleverna ska spela upp en mordgåta på tåget under tre åkturer denna soliga lördag.

-På det här sättet når vi ut till ny publik, inte bara de vanliga grupperna som ”tågnördarna” och barnfamiljer. Sen förlänger det säsongen också, vilket är mycket eftersträvansvärt, säger en av föreningsherrarna.

Breddar sin verksamhet
Jerker Lindström som är en av de aktiva i föreningen och dessutom lokförare säger att detta samarbete gör föreningen mer relevant i samhället. Vi blir en tydligare del av samhället när vi samverkar och nätverkar säger han. Han berättar att de vill bredda sin verksamhet och ha fler organisationer att samverka med. Medlemmarna berättar att det är synd att inte skolklasser kommer och åker med dem längre, som en del av undervisningen, som förr var det ett stående inslag i deras verksamhet.

Tåget tjuter till och det är dags att kliva ombord. När vi glider ut på spåret tar det inte lång stund innan skådespelet och mordgåtan är i full gång. En kvinna har hittats död i en av vagnarna, men vem är mördaren? Skådespelet är kraftfullt och historien fängslande, vi i publiken på tåget blir också en del i att lösa fallet. Mordutredarna ber oss om hjälp. Vad tror vi har skett?

När vi stannar vid Lundsbrunn för en kort paus så passar jag på att fråga två av resenärerna om vad de tycker om denna upplevelse. De är mycket imponerade och hoppas att detta är något som kommer fortsätta, de kommer mer än gärna tillbaka.

Nya mordfall på skoltid
Jerker Lindström och Sören Persson från föreningen, som reser med mig i tredjeklassvagnen är också imponerade över både skådespel och historien. De hoppas på att denna samverkan kan fortsätta och växa sig starkare. Leif Carlsson chef på Skara skolscen är också mycket positiv och hoppas på en långsiktig samverkan. Önskvärt är ju att detta kan bli sommarjobb för unga skådespelare i framtiden, menar han. Repetitioner och nya mordfall kan de enligt Leif dessutom fortsatt skapa på skoltid.

Vi enas om att det vore ju väldigt trevligt om mordgåtor och skådespel fortsätter att fylla tåget, samt att unga människor involveras i föreningens arbete och finner sommarjobb inom besöksnäringen.

En stor eloge till alla inblandade och ett mycket väl genomfört skådespel från aktörerna.