INNOVATUM SCIENCE CENTER
Prisma Västra Götaland

Barnens dag – populär tradition i Tjörns hembygdsförening

I slutet av augusti arrangerade Tjörns hembygdsförening traditionsenligt Barnens dag på Hembygdsgården i Bräcke. Ett par hundra barn kom med sina föräldrar för att lära sig mer om livet från förr. Innovatums kulturarvsgrupp arbetar med utveckling av kulturarvet och att stötta ideella föreningar som bedriver verksamhet och vill gärna lyfta upp goda exempel på där människor över olika generationer möts och lär av varandra.

Det var inte brist på aktiviteter när Tjörns hembygdsförening arrangerade Barnens dag. Det fanns något att göra för alla. Precis vid ingången fick barnen egengjorda pilbågar som de fick testa på några trägubbar och sedan kunde man välja om man ville lära sig spinna, väva, göra små snoddar, gå på styltor, kasta gris, tillverka dockor av vedträn och spillbitar, klappa får, rida på ponnys och mycket mer. Andra ville bara gå runt och titta in i de små stugorna med tidstypisk interiör eller gå på loppis, handla karameller i strut i lanthandeln eller bara titta på folk.

Tvätta kläder
Den mest uppskattade aktiviteten enligt Eva Ericsson, ordförande i Tjörns hembygdsförbund, var dock att tvätta kläder på gammaldags tvättbräde och pumpa vatten i pumpen på gården. En väldigt enkel aktivitet men så exotiskt och spännande för många barn som aldrig sett ett tvättbräde.

I Emils stuga doftade det bakstuga och inne i köket fick barnen baka vedugnsbakat bröd, vilket också var en populär aktivitet under dagen. Det fanns även möjlighet att gå in i en gammal skolsal och se hur det var att gå i skolan förr i tiden.

Allt är gratis för barnen
Barnens dag har inget inträde och alla aktiviteter är gratis. Barnen får till och med hembakt bröd utan kostnad, medan vuxna får betala för fikat. Eva Ericsson berättar att allt är gratis eftersom det ska vara tillgängligt för alla.

– Vi kallar Barnens dag för Tvärtomliseberg. En upplevelse där allt är gratis för barnen, säger hon.

Trots att hembygdsföreningen inte har så mycket intäkter för Barnens dag så belastar arrangemanget inte budgeten särskilt mycket.

– Vi betalar inte för så mycket. Bara ponnyridningen och ingredienser till brödbaket. Vi har ca 40 ideella som ställer upp under dagen och de har med sig egna saker, såsom vedpinnar och garn och ull, och vi får även en del skänkta saker, säger Eva.

Skolklasser
Innovatum arbetar med att uppmuntra fler ideella föreningar att jobba med barn och unga genom att visa på goda exempel. Tjörns hembygdsförening har länge inkluderat barn i sitt arbete. I år var det 12:e året i rad som Barnens dag ägde rum och hembygdsföreningen har tagit emot skolklasser sedan 1970-talet.

– Det brukar inte vara några problem att få ihop ideella för alla tycker dagen är så rolig. Många har varit med i alla år, avslutar Eva.

Foton: Ragnar Karlsson